40 let sem delal 

Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka

Slovenski gledališki inštitut

Na sporedu

07.06.2023, sreda / 18:00 / Univerzitetna knjižnica Maribor
Vstop prost!


Razstava je na ogled od 7. do 18. junija 2023 v Univerzitetni knjižnici Maribor (med delavniki od 8. do 19. ure in ob sobotah do 13. ure)

Odprtje in prvo vodstvo: 7. junij 2023 ob 18.00, Knjižno razstavišče Univerzitetne knjižnice Maribor
Vodstvo po razstavi v okviru Poletne muzejske noči: 17. junij 2023 ob 19.00, Knjižno razstavišče Univerzitetne knjižnice Maribor
Organizatorja gostovanja razstave sta Slovenski gledališki inštitut in Univerzitetna knjižnica Maribor

Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti, aktualnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip. Razstava Slovenskega gledališkega inštituta, ki sta jo zasnovala dr. Aldo Milohnić (UL AGRFT) in mag. Tea Rogelj (SLOGI), se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred dobrimi sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek (praizvedbo je doživela v mariborskem gledališču, kjer so jo kasneje uprizorili še trikrat), drugo pa avantgardist Ferdo Delak pred približno devetdesetimi leti (1932). Na ogled so izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, kot so tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, letaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev itd., ki so pospremili številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja. 

Nedavno je izšla tudi knjiga Alda Milohnića 40 let sem delal: dramatizacije in priredbe Cankarjevega Hlapca Jerneja (SLOGI v sodelovanju z UL AGRFT), ki je nastala na podlagi avtorjeve temeljne raziskave dosedanjih priredb Hlapca Jerneja za gledališče, radio, film, televizijo in strip.

1.	Fotografija z razstave 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delak. Razstavo je 29. novembra 2022, ob svojem 70. jubileju, odprl Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej. <em>Foto: Andrej Ovsec</em>
1. Fotografija z razstave 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delak. Razstavo je 29. novembra 2022, ob svojem 70. jubileju, odprl Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej. Foto: Andrej Ovsec
2.	Krstna uprizoritev Delakove dramatizacije Hlapca Jerneja, podnaslovljene »Igra z narodom: kolektivna drama«. V avtorjevi režiji in izvedbi Delavskega odra v Ljubljani so jo premierno uprizorili 23. maja 1932. Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
2. Krstna uprizoritev Delakove dramatizacije Hlapca Jerneja, podnaslovljene »Igra z narodom: kolektivna drama«. V avtorjevi režiji in izvedbi Delavskega odra v Ljubljani so jo premierno uprizorili 23. maja 1932. Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.