Rrose Sélavy

Razpoka

Mestno gledališče ljubljansko

Na sporedu

14.06.2024, petek / 20:30 / Dvorana Frana Žižka /

Naslov izvirnika Rapture

Premiera: 26. 10. 2023, Mestno gledališče ljubljansko

Predstava traja 2 uri in 30 minut in ima en odmor. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.


Režiser Jan Krmelj

Prevajalka Vesna Hauschild
Dramaturginja Petra Pogorevc
Scenograf Lin Japelj
Kostumografka Brina Vidic
Avtorja glasbe Val Fürst, Pavel Panon
Avtor videa Dorian Šilec Petek
Lektor Martin Vrtačnik
Asistentka režije Lučka Neža Peterlin
Oblikovalec svetlobe Boštjan Kos
Oblikovalec zvoka Sašo Dragaš


Zasedba 
Ajda Smrekar
Diana Kolenc
k. g.
Jernej Gašperin
Boris Kerč

 

Avtorica besedila v uvodni opombi zapiše, da uprizoritev ne sme biti oglaševana pod njenim imenom in z dejanskim naslovom. Ta intervencija je le uvod v postopke poigravanja z resničnostjo v napeti in sugestivni kriminalki, skozi katero nas vodi Rrose Sélavy, sicer alter ego Marcela Duchampa, utemeljitelja konceptualne umetnosti. Protagonista zgodbe sta okoljska aktivista, ki so ju decembra 2021 našli ustreljena v njunem stanovanju. Spoznala sta se novembra 2011 na slepem zmenku, ki ga je na osnovi algoritma organiziral časopis. Uprizoritev preplete domnevne dokumentarne izsledke z igranimi prizori iz življenja umrlega para: pretresljiva rekonstrukcija dvojnega umora ali umora s samomorom. Vprašanje o tem, ali sta Noah in Celeste resnična, je ob uprizoritvi drame dobilo naslednji odgovor: neizpodbitno je, da bi prav zlahka bila.

 
Zaradi tega natančnega razumevanja, kateri elementi besedilu lahko in kateri ne morejo delovati enkrat, ko so vzeti izven svojega primarnega prostorskega konteksta, uprizoritev postane natančno in trdno zgrajen deepfake, ki spretno vzbudi dvom, hkrati pa na sporočilni ravni pokaže, kako hitro je možno ustvariti učinkovito lažno novico, zgodbo. Predvsem pa raziskuje, kdaj začnemo preizpraševati te morebitne lažne narative, čeprav so le te v formatu, za katerega smo prepričani, da je vedno verodostojen, legitimen, predvsem pa dokumentaren.
Benjamin Zajc, Delo, 3. 11. 2023
 


O režiserju

Jan Krmelj (1995) je mlad mariborski literarni in gledališki ustvarjalec, ki se je študijsko izpopolnjeval pri režiserjih Romeu Castellucciju, Borisu Nikitinu, Jerneju Lorenciju in Tomažu Pandurju. Študij režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani je zaključil leta 2018 z diplomsko uprizoritvijo Idomenej Ronalda Schimmelpfenninga (v lastnem prevodu). Leta 2014 je pri založbi Litera izšel njegov pesniški prvenec Relikvije dihanja. Že v času študija je režiral uprizoritev Utopia, arheologija raja, ki je nastala po besedilu v njegovem soavtorstvu s Katjo Markič in Tiborjem Hrsom Pandurjem (Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in Mestno gledališče Ptuj, 2016). Na odru Prve gimnazije Maribor so uprizorili njegovo dramsko študijo Ležišča iz jabolk, v kateri se ukvarja s položajem mladega človeka, z iniciacijo otroka v svet odraslih. Po končanem študiju režije je režiral in vizualno oblikoval več uprizoritev: Življenje drugih, ki je nastala po motivih istoimenskega filma Floriana Henckla von Donnersmarcka (SNG Drama Ljubljana, 2020); instalacijsko predstavo Antifone (osmo/za, 2019), ki pripoveduje o času, ki ostaja (besedilo je nastalo v soavtorstvu z Niko Prusnik Kardum). Uprizoritev Za praznino/Jok kamere je ustvarjal kot avtor, režiser, scenograf in oblikovalec svetlobe (Mednarodni grafični likovni center, 2019), režiral je tudi predstavo Triadni balet (Sokolski dom Tabor, 2019).
 

O producentu

Mestno gledališče ljubljansko (1949) je začelo delovati kot drugo dramsko gledališče Ljubljane, najprej na skromnem, majhnem odru s skupino zagretih igralcev in študentov Akademije za gledališče. Sčasoma je preraslo v moderno gledališko družino, ki danes šteje petintrideset stalnih in več kot štirideset gostujočih igralcev.

www.mgl.si
info@mgl.si

Razpoka <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Razpoka <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Razpoka <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Razpoka <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Razpoka <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Razpoka <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Razpoka <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Razpoka <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani