Ponedeljek, 18. december 2023

Severjevi nagradi letos Mateji Pucko in Matiji Ruplu

Mateja Pucko
Mateja Pucko
Severjevi nagradi letos Mateji Pucko in Matiji Ruplu <em>Foto: Matija Rupel</em>
Foto: Matija Rupel

V Škofji Loki so podelili Severjeve nagrade, ki zaznamujejo najboljše stvaritve in dosežke gledaliških igralcev ter študentov dramske igre ter so poleg nagrad Borštnikovega srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju ene najprestižnejših gledaliških priznanj v Sloveniji.

Nagrado Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih je prejela članica igralskega ansambla Drama SNG Maribor Mateja Pucko, ki je, kot je zapisala žirija v sestavi predsednice Barbare Rogelj in članov Staše Mihelčič, Tee Rogelj, Zale Dobovšek ter Branka Jordana, v zadnjem obdobju izoblikovala izstopajoče vloge v uprizoritvah Dogodek v mestu Gogi, To noč sem jo videl ter Farma Orwell, v katerih je vsakič znova vzpostavila svoj specifičen in hkrati tudi unikaten odnos do gledališkega ustvarjanja. "Njeno igro vedno zaznamuje kompleksen preplet raznolikih vnosov osebnega odnosa in delovnega materiala, ki ustvari markantno odrsko držo, v kateri v sočasju njenega igranja in vzporednosti našega opazovanja poteka niz na videz nasprotujoče paradoksalnih občutij, vtisov in učinkov," je poudarila žirija in dodala, da je Pucko kot igralka načelna, a hkrati senzibilna, na prvi pogled morda zadržana, a v resnici prav v tej gesti najranljivejša, v vsakem primeru pa vedno izjemno psihofizično prisotna in dovzetna.

Nagrado Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih je prejel tudi član igralskega ansambla SNG Nova Gorica Matija Rupel, o katerem je žirija poudarila predvsem to, da četudi je minilo šele desetletje, odkar je zaključil študij na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, "je v tej dekadi pokazal izrazit igralski razvoj, širino in zrelost pri oblikovanju vlog. Njegove nadarjenost, močna odrska prezenca in predanost gledališču zaznamujejo tudi kreacije, ki jih je oblikoval v zadnjih dveh letih." Rupel je v zadnjih dveh letih nastopil v štirih žanrsko in režijsko-poetsko zelo raznolikih uprizoritvah. V predstavi Čriček in temačni občutek je nastopil v naslovni vlogi, v filozofsko-dokumentarni drami In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek ter v satirični fantazijski drami Mojster in Margareta je odigral stranske like, v poetični družinski drami 52 hertzov pa je v glavni vlogi z dovršenim obvladovanjem telesa in glasu ter z osebno izpovedjo ustvaril sugestivno, duhovito in hkrati presunljivo vlogo, pojasnjuje žirija.

Nagrado Sklada Staneta Severja za igralsko stvaritev študenta dramske igre je žirija dodelila Staši Popovič in Jakobu Šfiligoju za njuni vlogi v Učni uri Eugèna Ionesca v režiji Jureta Srdinška. Kot je zapisala žirija, je Staša Popovič v vlogi Učenke s svojo močno odrsko prezenco, zatajevanim krikom žrtve ustvarila vlogo, ki presune. Jakob Šfiligoj pa je vlogo Profesorja odigral zrelo in polnokrvno, z močno prezenco, artikulirano in poigravajoč se z besedami, telesom, atmosferami, situacijami ter tako ustvaril prepričljiv lik manipulatorja in morilca, so še pojasnili.

Nagrada za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču je pripadla Matjažu Erženu, ki je s svojim celotnim ustvarjalnim opusom izjemen soustvarjalec uspehov Loškega odra. Na njem je odigral 70 vlog, od začetnih otroških do zahtevnih odraslih, s katerimi je pod številnimi režiserskimi taktirkami širil svoje igralsko obzorje in nadgrajeval igralske izrazne sposobnosti. Eržen ima še vedno živi stik z gledališčem, saj pri svojih skoraj 80 letih še vedno igra v kar treh predstavah.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo.