Torek, 19. september 2023

Nagrajena Branko Jordan in Aljoša Ternovšek

Nagrada julija igralcu Aljoši Ternovšku
Nagrado julija, ki jo Prešernovo gledališče Kranj podeljuje članu igralskega ansambla, ki je v minuli gledališki sezoni 2022/2023 s svojo stvaritvijo najbolj prepričal gledalce in žirijo, letos prejme igralec Aljoša Ternovšek za vlogo v Deževnem dnevu v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića in v režiji Sebastijana Horvata.
Žirija, ki so jo sestavljali dramaturginja Vilma Štritof kot predsednica, novinar Gorenjskega glasu Igor Kavčič ter predstavnica gledalcev Barbara Logar, je v utemeljitvi zapisala, da ima Ternovškova "igra moč, da nas, gledalce, s svojo intenzivnostjo privede v situacijo, ko tudi sami ugledamo svoje in skupno temno brezno". "Aljoša Ternovšek vlogo Petra začenja v suvereni poziciji, družbeno utrjeni po vseh malomeščanskih pravilih. Zanimanje za begunsko krizo je pri njem zgolj akademska téma in nič, razen potlačene bolečine ob tem, da z ženo ne moreta imeti otrok, je ne more omajati. Ležerno in neobremenjujoče dogajanje zamaje in pretrga odločitev, da najde na neznan način odtujeno družinsko dragocenost, verižico. Igralec takrat izstopi iz sveta udobja in se obsesivno zažene v njeno iskanje. Sprva le površinsko, lagodno igro na robu rutine odločno usmeri v izpolnitev naloge. Vendar izstop iz ugledne soseske v doslej zanj povsem neznano predmestje, v zakotni, temačni in vse bolj nevarni Gurlitsch, pomeni sestop v svet, v katerem se ne znajde. Postaja vse bolj negotov, misija se sprevrže v paranoično beganje in potapljanje vse globlje ne le v svet Gurlitscha, ampak v svoje še do pred kratkim skrbno prikrito nezavedno, polno frustracij in travm. V uprizoritvi s statičnim začetnim pogledom se vizura s filmsko hitrostjo vse intenzivneje menjava, Peter pa pada vse globlje, dokler domnevno ne ubije človeka. Vendar ni nič gotovo: morda je Gurlitsch le v njem in v resnici ne obstaja. Aljoša Ternovšek je nosilno vlogo Petra do potankosti razvil od samozavestnega intelektualca do človeka, ki mu je vse ušlo iz rok, saj postane razvalina in niti samemu sebi ne zaupa več", so še zapisali. 
Nagrado julija, ki nosi ime po muzi pesnika Franceta Prešerna, Prešernovo gledališče Kranj v sodelovanju z Gorenjskim glasom in mestno občino Kranj podeljuje od leta 2017.Nagrado bodo Ternovšku v Prešernovem gledališču slovesno podelili v sredo, 20. septembra, po prvi premieri kranjskega gledališča v tej sezoni. 

Dnevnikova nagrada Branku Jordanu
Prav tako so najboljšega gledališkega ustvarjalca oz. ustvarjalko v pretekli sezoni izbrali v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL), kjer nagrado podeljujejo skupaj z Dnevnikom. Komisija, ki so jo sestavljali Tina Mahkota, Marija S. Leskovar in Gregor Butala je soglasno odločila, da letošnjo nagrado za izjemen umetniški dosežek podeli dramskemu igralcu Branku Jordanu za vlogo Christiana v uprizoritvi Praznovanje, ki jo je režiral Janusz Kica.
"Branko Jordan se v uprizoritvi Praznovanje občutljivo sooči s pokrajino globoko poškodovanega lika, ki ga scela zaznamujeta travma spolne zlorabe v otroštvu in naraščajoča neznosnost ohranjanja videza. Christiana oblikuje s pretehtano zadržanostjo, v kateri daje slutiti tako njegovo krhkost in ranljivost, izhajajoči iz skrajne eksistencialne izpraznjenosti, kot tudi vso silovitost napora, ko se v radikalnem razkritju odloči razbiti ogledalo potlačene družinske skrivnosti. Z natančno odmerjenimi igralskimi sredstvi, ki bolj kot na prepoznavne orise psihičnih stanj stavijo na drobno gesto, pritajeno napetost glasu ali tesnobno telesno kretnjo, Branko Jordan svojo vlogo postopno razprede onkraj razsežnosti žrtve ali rablja – razpenja jo v pretresljivo podobo izkoreninjenega posameznika, ki se izkazuje tudi kot nekakšen medij, v katerem se zgoščajo razpoke vse bolj razrahljane družbene realnosti, spletene z mehanizmi nadzora in razmerji moči, v katerih dokončna zacelitev ran nemara niti ni mogoča," so zapisali v obrazložitvi.

Obema nagrajencema iskreno čestitamo. 

Aljoša Ternovšek <em>Foto: PGK/Nada Žgank</em>
Aljoša Ternovšek Foto: PGK/Nada Žgank
Aljoša Ternovšek <em>Foto: PGK/Nada Žgank</em>
Aljoša Ternovšek Foto: PGK/Nada Žgank
Branko Jordan <em>Foto: MGL/Peter Giodani</em>
Branko Jordan Foto: MGL/Peter Giodani
Branko Jordan <em>Foto: MGL/Peter Giodani</em>
Branko Jordan Foto: MGL/Peter Giodani