Ponedeljek, 9. oktober 2023

Večerova nagrada Aljoši Koltaku

Aljoša Koltak <em>Foto: SLG Celje</em>
Aljoša Koltak Foto: SLG Celje

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so v sodelovanju s časopisno hišo Večer že štirinajstič zapored podelili nagrado za igralske dosežke članu igralskega ansambla, ki jo je tokrat prejel igralec Aljoša Koltak za vlogo Akima, Nikitovega očeta v uprizoritvi Oblast teme L. N. Tolstoja v režiji Maše Pelko.

Kot je v obrazložitvi zapisala strokovna komisija v sestavi Petre Vidali, Jana Krmelja in Kaje Novosel (predsednica) "Aljoša Koltak v uprizoritvi Oblast teme oživi nestereotipen moški lik: to je oče, nevrotična figura, ki ne najde svojega mesta v konstelacijah nasilja. V uprizoritvenem svetu so moški liki pogosto omejeni na tradicionalne vloge, ki reproducirajo obstoječi sistem moči, zato pozdravljamo subtilnost, ki osvetljuje bogatejše in paradoksalne plati patriarhalne resničnosti Tolstojevega teksta." 

Aljoša Koltak, ki je član celjskega igralskega ansambla od leta 2003 je s svojo igro "presegel stereotipe, ki pogosto omejujejo moške like na virilno, klišejsko podobo močnega in neobčutljivega posameznika. Njegova upodobitev nestereotipno izraža nevrotičnost, nemoč in spopadanje s čustvenimi izzivi, kar poglablja razumevanje človeške psihologije in paradoksalnosti moške identitete ter ranljivosti v uprizoritvenem prostoru," je o svoji soglasni odločitvi še zapisala komisija.

Nagrajencu iskreno čestitamo.