Avtorski projekt

Žene v testu

SNG Drama Ljubljana

Na sporedu

Po motivih slovenskih ljudskih pesmi 
Premiera 4. november 2022, Mala Drama
Prva slovenska uprizoritev

Predstava traja 1 uro 40 minut in nima odmora. 
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na Tribuni dvorane Ondine Otta Klasinc.

Režiserka Živa Bizovičar
Dramaturga Iva Štefanija Slosar, Nik Žnidaršič
Scenografinja Maruša Mali
Kostumografinja Nina Čehovin
Oblikovalec zvoka Gašper Lovrec
Svetovalca za petje Melani Popit, Matej Kastelic
Oblikovalec videa Janez Škrlec
Lektor Jože Faganel
Oblikovalec svetlobe Bor Ravbar

Zasedba 
Tapomladna Nataša Keser k. g. 
Tapoletna Ivana Percan Kodarin k. g. 
Tajesenska Barbara Žefran 
Tazimska Zvezdana Mlakar

Uprizoritev je nastala v okviru programa Čakajoč Supermana.

Ljudske pesmi, balade in običaji naroda razkrivajo, kakšno življenje so živeli predniki, kakšne zgodbe so si prepevali ob delu, kateri so bili njihovi tabuji, kaj jim je bilo pomembno, zabavno, žalostno? Kaj pa naše prednice? Kakšno je bilo življenje žensk v tradicionalni družbi? Ženske preteklosti v Ženah v testu spoznavamo preko štirih letnih časov, nosilka vsakega izmed njih je ena od štirih igralk. Ciklični čas narave je namreč tisti čas, ki mu je tradicionalna družba sledila. Vse se rodi, razvija in nazadnje umre – a ne dokončno, saj se le odmakne, da prepusti prostor novemu rojstvu in rasti. Še od jutranje rose mokro dekletce z začudenjem spoznava svet pomladi in njene zakonitosti. Pod pekočim poletnim soncem, ko težko najde senco, da bi se zatekla v njen hlad, se mladenka srečuje s prekipevanjem ljubezni, prvo bolečino in pritiskom družbe. In nato zraste grozdje na trti kot otrok v materi. Jesen je čas veselja, ko je bilo ženskam med trenjem lana dopuščeno, da so bile, kar jim je bilo sicer onemogočeno – glasne, ješče, vesele, nagajive. Žal pa je to veljalo le dan ali dva, nato je bila ženska vrnjena v edino vlogo, ki ji je v tradicionalni družbi pripadala – v vlogo matere, pogosto zaznamovano z bolečino in s težkimi odločitvami. Ko se je jesen odselila s travnikov, pašnikov in polj, je zima za zidovi domačih hiš namenila čas pregledu minulega leta in pripravam na novo. Pozimi zato prisluhnemo zgodbam, tistim, ki smo jih že skoraj pozabili, in tistim, ki se vsakič znova ponavljajo. 


Gledam, kako se na odru iz igralke rojeva otrok, v jutranji rosi, z dotikom vode in materinega smehljaja, odpira ustnice, raziskuje materin obraz, mehkobo njene kože, njene pramene las ... To je prvi čudež v nizu čudežnih prizorov predstave Žene v testu, ki nas odpelje v čas naših prednic, v čas slovenskih ljudskih pesmi, balad in običajev, skozi štiri letne čase in štiri igralke, ki preigrajo, bolje, odživijo vse arhetipe iz naše ljudske zakladnice. (…) Štiri ženske, štirje letni časi, od svetlobe do zimske noči, od pomladnega prebujenja do jesenske žetve, od praznovanja in divjanja do časa pripovedk in težkih sanj, prizori v režiji Žive Bizovičar, ki so ves čas na meji med skrajno lepoto in grozo.
Vesna Milek, Delo.si, 8. 11. 2022

O režiserki

Živa Bizovičar (1998) ustvarja kot gledališka in radijska režiserka. Po končani gimnaziji se je vpisala v študijski program Gledališka in radijska režija na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je leta 2022 diplomirala in trenutno nadaljuje študij na magistrski stopnji. Njene študijske produkcije so gostovale na Festivalu Borštnikovo srečanje, Festivalu kulture Kostanjevica, v Skopju in na Reki. Za režijo Zajčeve Jagababe je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Kot mentorica in režiserka je sodelovala z Mladim odrom AMO v SNG Nova Gorica, redno pa sodeluje tudi z RTV Slovenija.
V SNG Drama Ljubljana je v sklopu programa Čakajoč Superman ustvarila odmeven avtorski projekt Žene v testu, ki je bil uvrščen v tekmovalni program 53. Tedna slovenske drame in 58. Festivala Borštnikovega srečanja. 

O producentu

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je najstarejše in osrednje slovensko gledališče z največjim in mednarodno prepoznavnim stalnim igralskim ansamblom, ki ga sestavlja 44 igralk in igralcev. Drama na repertoar uvršča tako klasične kot sodobne in eksperimentalne gledališke uprizoritve. Ustanoviteljica gledališča je Vlada Republike Slovenije. 
info@drama.si
www.drama.si
Instagram and Facebook: @sngdramaljubljana

Žene v testu <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Žene v testu <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Žene v testu <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Žene v testu <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Žene v testu <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Žene v testu <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Žene v testu <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Žene v testu <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan