Katarina Morano

Usedline

Mestno gledališče ljubljansko

Na sporedu

10.06.2023, sobota / 20:00 / Dvorana Frana Žižka /

Naslov izvirnika Sediments

Premiera 9. februar 2022, Veliki oder MGL
Prva slovenska uprizoritev
Predstava traja 2 uri 15 minut in nima odmora. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na odru Dvorane Frana Žižka SNG Maribor.

Režiser Žiga Divjak
Dramaturginja Katarina Morano
Scenograf Igor Vasiljev
Kostumografinja Tina Pavlović
Skladatelj Blaž Gracar
Lektorica Barbara Rogelj
Oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik
Oblikovalec zvoka Gašper Zidanič

Producent se zahvaljuje Vidu Hajnšku, Maji Križnik, Domnu Martinčiču in Andreju Nagodetu za vso pomoč pri uprizoritvi. 

Zasedba
Mama, 68 let Mirjam Korbar
Mila, njena hči, 34 let Jana Zupančič
Blaž, njen sin, 34 let Iztok Drabik Jug k. g. 
Janja, njena hči, 44 let Mojca Funkl
Grega, Milin partner, 35 let Matej Puc
Tomaž, Janjin mož, 46 let Lotos Vincenc Šparovec
Lana, Janjina in Tomaževa hči, 19 let Lara Wolf k. g. 
Statista Oskar Guna, Borislav Horvat

Režiser Žiga Divjak ter dramatičarka in dramaturginja Katarina Morano sta ustvarjalni tandem, ki v svojih uprizoritvah in avtorskih projektih z izrazitim čutom za človeške krivice prevprašujeta ustroj današnje družbe in vlogo posameznika v njej. Uprizoritev Usedline raziskuje to, kar ostane za nami, ko nas več ne bo. Nekaj že gre v škatle – a kaj naj s tistim, česar se ne da nikamor pospraviti, kar nam je bilo zapuščeno, na nas preloženo, kar nosimo s seboj? Kaj ostane, ko ob koncu življenja, ki je bilo usmerjeno zgolj v prihodnost, zmanjka prav te prihodnosti? In ko tako iz generacije v generacijo venomer le hitimo, kaj bo pravzaprav ostalo tisti zadnji generaciji, ki ne bo imela nikomur nič (dobrega) zapustiti? Katarina Morano je za besedilo leta 2022 na 52. Tednu slovenske drame v Kranju prejela Grumovo nagrado. Strokovna žirija je med drugim zapisala, da so Usedline "dokument nekega življenja, njegov odtis – tu ni posebej presenetljivih ali presunljivih zapletov in preobratov, ni nobenih velikih zgodb ali posebej napetih situacij, niti kakšnih bistveno ambicioznih likov. Vse je zelo preprosto, enostavno, nemara celo banalno ali trivialno, toda prav skozi takšne partikularnosti, specifičnim osebam lastne in intimne drobce, tekst vstopa v obče in tako iznajde način, kako seči prek sebe in do nas."


 

Tudi v dialogih, še bolj pa v monologih, pride do izraza še ena značilnost zgodb - pripovedi Katarine Morano, subtilno doziranje joka in smeha. Njeni ščepci humorja v ganljivih trenutkih ali pa uvidi v brezno v komičnih niso samo spretno formalno uravnoteževanje, ampak način, da nam sporočeno seže globlje.
Petra Vidali, Večer, 12. 2. 2022

O režiserju

Žiga Divjak je v slovensko kulturno javnost že med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani vstopil s trilogijo Tik pred revolucijo (2013–2015), ki mu je prinesla akademijsko Prešernovo nagrado in kasneje gostovala v Nemčiji in na Hrvaškem. Angažirani drži je ostal zvest tudi v svojem ustvarjanju po akademiji, ki je doslej potekalo v Slovenskem mladinskem gledališču, Zavodu Maska, Prešernovem gledališču Kranj, Cankarjevem domu, Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana in Mestnem gledališču ljubljanskem. Njegova tankočutna obravnava družbenih vprašanj mu je leta 2017 prinesla Borštnikovo nagrado za režijo predstave Človek, ki je gledal svet (Slovensko mladinsko gledališče), leto pozneje je projekt 6 (Zavod Maska in Slovensko mladinsko gledališče – program Nova pošta) v njegovi režiji prejel veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev, enako Gejm (prav tako Nova pošta), ki je poleg tega prejel še šest drugih nagrad (za režijo, nagradi za igro in za mlado igralko, nagrade za dramaturgijo, scenografijo ter glasbo in oblikovanje zvoka). 

O producentu

Mestno gledališče ljubljansko (1949) je začelo delovati kot drugo dramsko gledališče Ljubljane, najprej na skromnem, majhnem odru s skupino zagretih igralcev in študentov Akademije za gledališče. Sčasoma je preraslo v moderno gledališko družino, ki danes šteje petintrideset stalnih in več kot štirideset gostujočih igralcev.

www.mgl.si
info@mgl.si

Usedline <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Usedline <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Usedline <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Usedline <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Usedline <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Usedline <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Usedline <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani