Lucy Kirkwood

Otroci

SNG Drama Ljubljana

Na sporedu

17.06.2023, sobota / 19:00 / Mali oder

Razprodano

Naslov izvirnika The Children
Premiera 23. september 2022, Mala Drama
Prva slovenska uprizoritev

Predstava traja 1 uro 40 minut in nima odmora. 
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na Malem odru.

Prevajalka Tina Mahkota
Režiserka Nina Šorak
Dramaturg Blaž Lukan
Scenograf Branko Hojnik
Kostumografinja Tina Pavlović
Avtor zvočne podobe Laren Polič Zdravič
Lektorica Klasja Kovačič
Oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš

V uprizoritvi je uporabljena skladba Venus skupine Shocking Blue. 


Zasedba 
Rose Silva Čušin 
Hazel Saša Pavček
Robin Janez Škof


Pronicljivost peresa angleške dramatičarke mlajše generacije Lucy Kirkwood, ki se je uveljavila z ustvarjanjem za televizijski seriji Mularija in Nasledstvo, se kaže tudi v drami Otroci, ki jo je časnik The Guardian leta 2019 razglasil za tretjo najboljšo uprizoritev 21. stoletja. V hiški nekje na vzhodni angleški obali se v na videz lahkoten in duhovit klepet zapletejo trije protagonisti – jedrski fiziki in sodelavci izpred tridesetih let, od katerih sta dva poročena in zdaj že upokojena, medtem ko je njuna prijateljica, za katero se je zdelo, da se je izgubila v širnem svetu, še vedno dokaj dejavna. Toda njihovo spominjanje na mladostne dni ter razpravljanje o različnih načinih spopadanja s staranjem in slutnjo konca se nekje na polovici drame obrne v spraševanje o prihodnosti, ki ga spodbudi nedavna nesreča v bližnji jedrski elektrarni, ki so jo skupaj pomagali graditi. Iti ali ne iti na pomoč, žrtvovati udobnost svojih življenj ali pa se vdati v usodo tako po neobveznem brskanju po preteklosti, prepredenem z nepredvidljivimi, a usodnimi razkritji, nenadoma postane del neusmiljenega spraševanja o prihodnosti – a ne zgolj njihovi, temveč o skupni prihodnosti človeštva. Povsem drugo vprašanje pa je, ali smo sposobni sprejeti odločitve, ki nam jih z grožnjo neposrednega konca ponuja naša vest. 

Ključni za vtis močne iluzije resničnosti sta presežna igra in uigranost igralske ekipe (Saša Pavček, Silva Čušin, Janez Škof); s statično scenografijo, ki se med predstavo ne spreminja, in zvočno krajino predstave režija dramsko igro postavi v osrčje predstave; tudi gib in odrske akcije so izrazito veristični, zaradi česar je preigravanje širokega razpona kompleksnih čustvenih stanj, razmerij in izrazov značajev še posebej izrazito. (…) gre za odrsko delo z izjemno atmosfersko napetostjo, ki ponuja čudovito igro in učinkovite veristične vizure ter odpre številna pomembna vprašanja, ki jih je mogoče obravnavati na različne načine.
Anja Radaljac, Delo, 29. september 2022

 

O režiserki

Nina Šorak je na ljubljanski Filozofski fakulteti leta 2011 zaključila študij filozofije, leta 2016 pa študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Z gledališčem se ukvarja kot dramaturginja in režiserka ter sodeluje z različnimi institucionalnimi in neistitucionalnimi gledališči po Sloveniji. Kot režiserka je sodelovala s Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana, z Mestnim gledališčem ljubljanskim, Gledališčem Glej, s Plesnim teatrom Ljubljana, z Zavodom Bunker, s Slovenskim mladinskim gledališčem in z nekaj amaterskimi gledališkimi odri po Sloveniji. Poleg režij in dramaturgij piše tudi dramska besedila, scenarije in članke za gledališke liste. Bila je članica strokovne žirije Festivala Borštnikovo srečanje (2016), festivala Dnevi komedije (2019) in Večerove nagrade v sezoni 2021/2022. Sodelovala je tudi z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti kot selektorica festivalov Vizije in Linhartovo srečanje.

O producentu

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je najstarejše in osrednje slovensko gledališče z največjim in mednarodno prepoznavnim stalnim igralskim ansamblom, ki ga sestavlja 44 igralk in igralcev. Drama na repertoar uvršča tako klasične kot sodobne in eksperimentalne gledališke uprizoritve. Ustanoviteljica gledališča je Vlada Republike Slovenije. 
info@drama.si
www.drama.si
Instagram and Facebook: @sngdramaljubljana

Otroci <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Otroci <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Otroci <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Otroci <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Otroci <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Otroci <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Otroci <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Otroci <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan