Tijana Grumić

52 hertzov

SNG Nova Gorica

Na sporedu

12.06.2023, ponedeljek / 20:00 / Lutkovno gledališče Maribor, Velika dvorana

Razprodano

Naslov izvirnika Najusamljeniji kit na svetu
Premiera 6. april 2022, SNG Nova Gorica
Prva slovenska uprizoritev

Predstava traja 3 ure 15 minut in ima en odmor. 
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na odru Lutkovnega gledališča Maribor.

Režiserka Mojca Madon
Prevajalka Dijana Matković
Avtor priredbe in dramaturg Jaka Smerkolj Simoneti
Lektorica Anja Pišot
Scenografinja Urša Vidic
Kostumograf Andrej Vrhovnik
Skladatelj Luka Ipavec
Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak
Oblikovalca klovnovskih prizorov Ravil Sultanov, Natalia Sultanova
Oblikovalec zvoka Stojan Nemec


Zasedba 
Deklica Ivana Percan Kodarin k. g. 
Deček Žiga Udir
Mama Marjuta Slamič
Tata Peter Harl
Klovn Matija Rupel
52 hertzov Ana Facchini

Nekje pod nami, v prostranih globinah Tihega oceana, se vsako leto oglasi kit, ki ga še nikoli nismo videli, čeprav ga poslušamo že od leta 1989 – kit poje na frekvenci, nerazumljivi ostalim kitom. Nekje nad nami, med črnino vesolja, preluknjano z zvezdno svetlobo, bdijo astronavti, ki Mednarodno vesoljsko postajo obiskujejo vse od leta 2000 in ki nas in Zemljo vedno znova uzrejo v vsej naši majhnosti. Nekje med nami živi srečna družina. Mama, tata in deček, ki rad gleda v nebo in si želi biti astronavt, ko odraste. In tukaj je še deklica, ki ima rada morje in bo ... No, pred nami je družina, kakršno pozna marsikdo. In v trenutkih največje samote, največje žalosti se vsak izmed njih in vsak od nas sooči s podobo, ki iz življenja odplakne vsako žalost. Ta podoba je klovn, ki je sočasno nekje pod, nad in med nami. Klovn, ki nam morda lahko življenje popestri s kakšnim trikom. Mlada srbska dramatičarka Tijana Grumić spleta svojo poetično družinsko dramo s tremi pripovedmi, pri tem pa izhaja iz dokumentarnih virov in si s pomočjo izbranih motivov zastavlja vprašanje o upanju v svetu, ki je poln samote. Popelje nas na potovanje po življenju neke družine, razpete med morjem in vesoljem, med najbolj osamljenim kitom in nič manj osamljenim astronavtom, medtem ko se po Zemlji sprehaja klovn v iskanju smisla, da si lahko ponovno nadene svoj rdeči nos.

Predstava /.../ s premestitvami in zgostitvami, predvsem pa s pripovednim okvirjem, ki vlogo klovna poveže s konferansjerjevim vodstvom, razširja izvorno dramsko besedilo in s tem dokazuje začetno misel. Dogaja se povsod.
Rok Bozovičar, Radio Koper

O režiserki

Mojca Madon je obiskovala program umetniške gimnazije dramsko-gledališke smeri na Gimnaziji Nova Gorica. Gledališko režijo je študirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in leta 2018 diplomirala pod mentorstvom Jerneja Lorencija. Ena izmed njenih najuspešnejših akademijskih produkcij je bila Plešasta pevka (2015), veliko igrana tako v Sloveniji kot v tujini. Kot študentka je sodelovala v programu Drama Laboratorija Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana; napisala in režirala je monodramo Grozljivi gost (2016). Režirala je Vrh ledene gore (2017) in Ure, dnevi, čas (2019) na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega ter Cipe (2021) v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. V sezoni 2019/20 je bila mentorica v Mladem odru AMO SNG Nova Gorica.

O producentu

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je naslednik Primorskega dramskega gledališča, ustanovljenega 1969. Leta 1994 je bila zgrajena nova gledališča hiša, leta 2011 je bil dodan še mali oder. Leta 2004 se je gledališče preimenovalo, saj je postalo institucija nacionalnega pomena.

www.sng-ng.si
info@sng-ng.si

52 hertzov <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
52 hertzov <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
52 hertzov <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
52 hertzov <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
52 hertzov <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
52 hertzov <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
52 hertzov <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
52 hertzov <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan