Bojan Jablanovec, Marko Mandić

MandićCirkus (oblečen)

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Via Negativa

Na sporedu

Premiera 16. junij 2022, Mala Drama
Prva slovenska uprizoritev

Predstava traja 1 uro 55 minut in nima odmora. 

Avtor koncepta in režiser Bojan Jablanovec
Scenograf Matej Stupica
Avtor glasbe Samo Kutin
Oblikovalec zvoka Eduardo Raon
Avtorji videa Matej Stupica, Stella Ivšek, Jure Lavrin
Oblikovalca luči Bojan Jablanovec, Mojca Sarjaš
Avtorja izbora kostumov Marko Mandić, Bojan Jablanovec
Šepetalka Gaja Pöschl 
Odrski delavci Robi Laznik, David Potočnik, Viktor Čuk, Marko Kržič, Tomislav Samardžija, Aleš Anžič 

Zasedba
Marko Mandić

Ustvarjalci performansa MandićCirkus so po uspešni premieri maja 2022 v ljubljanski Drami zasnovali nov projekt MandićCirkus (oblečen), ki je nekakšna reinterpretacija izhodiščnega performansa za oder Male Drame. Projekt MandičCirkus, ki zajema vloge od začetka Mandićeve profesionalne igralske kariere v letu 1996 pa vse do maja 2021, je s tem že takoj po premieri nastavil ogledalo samemu sebi. Z zavedanjem moči konteksta in okoliščin uprizarjanja je avtorska ekipa pod vodstvom režiserja Bojana Jablanovca pripravila novo uprizoritev, ki z dopolnilom v naslovu poudarja najvidnejšo razliko, obenem pa vzpostavlja polje intrigantnega in možnih ugibanj o sami razliki in vzrokih za spremembo naslova. MandićCirkus (oblečen) je tako vnovičen razmislek o strategijah uprizarjanja in moči (re)interpretacije ter preskus igralske norosti Marka Mandića, da se ponovno iznajde kot medij, igralec in avtor vseh enaindevetdesetih vlog, ki jih je odigral na odrskih deskah, obenem pa (ponovno) izumi tudi vlogo absolutnega igralca, ki preskuša meje lastne psihe in fizisa. Če je MandićCirkus nonšalantna gesta subjektivirane zgodovine, v kateri igralec "brez zadržkov obračunava z igralcem in performerjem, z umetnikom in samoljubnežem, z ekshibicionistom in voajerjem, z božanskim in banalnim, s patologijo ambicije in bedo uspeha", se MandićCirkus (oblečen) polasti iste geste, ki pa z močjo farsičnega smešenja in s presenetljivim obiljem novih pomenov s povsem novo intenziteto zareže v srž kritike proizvodnje ideološke fikcije.

Bojan Jablanovec
Po diplomi leta 1989 na AGRFT-ju in večletnem režiserskem ustvarjanju v repertoarnih gledališčih se je po letu 1999 odločil za lastno umetniško vizijo in se posvetil kontinuirani raziskavi uprizarjanja. Leta 2002 je ustanovil projekt Via Negativa, ki se osredotoča na raziskovanje razmerja med izvajalcem in gledalcem ter na razvoj ustvarjalnih postopkov in produkcijskih modelov. Do danes je skupaj z mednarodno ekipo sodelavcev ustvaril več kot 60 projektov, razvrščenih v tri vsebinske cikle: Sedem smrtnih grehov, Via Nova in Nerazrešljivo. Leta 2012 je ustanovil VN Lab, laboratorij za sodobne scenske umetnosti. Je pobudnik in ustanovitelj portala za refleksijo sodobne izvedbene umetnosti Neodvisni ter ustanovitelj in vodja programa platforme PARL - Performance Art Research Ljubljana.

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je najstarejše in osrednje slovensko gledališče z največjim in mednarodno prepoznavnim stalnim igralskim ansamblom, ki ga sestavlja 44 igralk in igralcev. Drama na repertoar uvršča tako klasične kot sodobne in eksperimentalne gledališke uprizoritve. Ustanoviteljica gledališča je Vlada Republike Slovenije.
info@drama.si, www.drama.si

Via Negativa je platforma za raziskovanje, razvoj in produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Osredotoča se na raziskovanje in ustvarjanje različnih strategij odrskega uprizarjanja s poudarkom na etiki in živosti uprizoritvenih praks, postopkov in žanrov.
info@vntheatre.com, www.vntheatre.com

MandićCirkus (oblečen) <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
MandićCirkus (oblečen) <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
MandićCirkus (oblečen) <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
MandićCirkus (oblečen) <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
MandićCirkus (oblečen) <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
MandićCirkus (oblečen) <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
MandićCirkus (oblečen) <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan