Avtorski projekt

Krize

Nova pošta (Maska, Slovensko mladinsko gledališče)

Na sporedu

Po motivih knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing

Premiera 30. september 2022, Bitef
Prva slovenska uprizoritev

Predstava traja 1 uro 15 minut in nima odmora.

Režiser Žiga Divjak
Dramaturg Goran Injac
Scenograf Igor Vasiljev
Kostumografinja Tina Pavlović
Skladatelj in oblikovalec zvoka Blaž Gracar
Oblikovalec svetlobe David Orešič
Snemalec besedila in urednik posnetka Silvo Zupančič
Prevajalka delovnega gradiva v slovenščino Tina Malič
Lektorica za slovenski jezik Mateja Dermelj
Lektorica za angleški jezik Nataša Hirci
Producentka Tina Dobnik
Koproducenti Bitef (RS), Udruga Domino (HR)

Koprodukcija je del evropskega projekta ACT – Art, Climate, Transition, posvečenega povezovanju umetnosti in aktivizma z ekologijo in pravičnim prehodom.

Zasedba 
Sara Dirnbek
Iztok Drabik Jug
Klemen Kovačič
Draga Potočnjak
Katarina Stegnar
Vito Weis
Gregor Zorc
Pripovedovalec Blaž Šef

V življenju se nenehno soočamo s takšnimi in drugačnimi krizami – osebnimi, poklicnimi, socialnimi, političnimi, begunskimi, zdravstvenimi, bivanjskimi itn. Toda za njimi preži nemara največja v zgodovini človeštva – okoljska, ki je po svojem bistvu radikalno bivanjska, a ji kljub temu še vedno posvečamo premalo pozornosti, energijo pa raje izgubljamo za reševanje drugih, vedno novih kriz in skušamo zgolj ohranjati trenutno stanje. Ob tem pozabljamo, da je kriza čas izrednih razmer, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče. Toda katere ideje imamo v mislih? So to morda tiste, ki bi ljudem omogočile večjo varnost, zdravje in blaginjo, ali one, namenjene nadaljnjemu bogatenju že tako nepredstavljivo bogatih? V uprizoritvi Krize se režiser Žiga Divjak z ekipo soustvarjalcev posveča prav tem neprijetnim vprašanjem, pri čemer namenja posebno pozornost tudi človekovi zmožnosti za sodelovanje in potrebi, da svet narave odkrijemo znova – a ne le kot vir, namenjen eksploataciji, temveč kot enakovrednega partnerja.

Žiga Divjak je v slovensko kulturno javnost še med študijem vstopil s trilogijo Tik pred revolucijo (2013–2015), ki mu je prinesla akademijsko Prešernovo nagrado in s katero je gostoval v Nemčiji in na Hrvaškem. Angažirani drži je ostal zvest tudi v svojem ustvarjanju po Akademiji, ki je doslej potekalo v Slovenskem mladinskem gledališču, Maski, PG Kranj, Cankarjevem domu, SNG Drami Ljubljana in MGL. Njegova tankočutna obravnava družbenih vprašanj mu je leta 2017 prinesla Borštnikovo nagrado za režijo predstave Človek, ki je gledal svet (Mladinsko), leto pozneje je projekt 6 (Maska in Mladinsko – program Nova pošta) v njegovi režiji prejel veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev, enako leta 2021 Gejm (prav tako Nova pošta), ki je poleg tega prejel še šest drugih nagrad (za režijo, nagrado za igro in za mlado igralko, nagrade za dramaturgijo, scenografijo ter glasbo in oblikovanje zvoka).

Slovensko mladinsko gledališče je nastalo l. 1955 kot prvo poklicno gledališče za otroke in mladino v Sloveniji. Danes v svojih projektih z ustreznimi performativnimi postopki beleži simptome družbe, pri čemer javni prostor postaja enakopravni prostor uprizoritve.
mladinsko.com, info@mladinsko-gl.si

Maska je neprofitni zavod, ki se ukvarja s sodobno umetnostjo in teorijo, raziskovanjem, eksperimentalnimi uprizoritvenimi praksami, interdisciplinarno umetnostjo in kritično teorijo. S svojimi dogodki in vsebinami pogosto ostro zareže v kulturni in politični prostor.
maska.si, info@maska.si

Nova pošta je prostor dialoga, srečevanj in soočanj, prostor za premislek o širšem družbenem dogajanju in odzivanje nanj. V okviru njenega programa se vrstijo pogovori, predstavitve in okrogle mize, kakor tudi delavnice, tematsko ali žanrsko osredotočeni sklopi ali festivali. Je tudi prostor za ustvarjanje novih avtorskih projektov.

BITEF (Beograjski mednarodni gledališki testival) je bil ustanovljen leta 1967 in vse odtlej sledi najnovejšim gledališkim usmeritvam in jih podpira. Njegova nenehna rast in raztvoj sta pripomogla, da je postal eden največjih in najpomembnejših evropskih festivalov.
festival.bitef.rs, bitef@bitef.rs

Zadruga Domino se že od ustanovitve leta 2003 prek številnih umetniških, aktivističnih, izobraževalnih in zagovorniških programov in projektov načrtno zavzema za krepitev in ​​sprejemanje različnosti. Podpira ustvarjalno preizpraševanje družbenih norm ter sodeluje s številnimi domačimi in mednarodnimi organizacijami.
thisisadominoproject.org, udrugadomino@gmail.com

Krize <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Krize <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Krize <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Krize <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Krize <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše