Julien Mellano

Ersatz

AÏE AÏE AÏE (FR)

Na sporedu

07.06.2023, sreda / 12:00 / Mali oder
Za šolsko skupino

Razprodano

07.06.2023, sreda / 19:00 / Mali oder /

Premiera 18. januar 2018, Théâtre de Laval – Centre National de la Marionnette

Predstava traja 50 minut in nima odmora. 

Avtor koncepta in režiser Julien Mellano
Zunanji sodelavec Etienne Manceau
Oblikovalec luči in inšpicient Sébastien Thomas
Upravljalec zvoka Gildas Gaboriau
Skladatelja Olivier Mellano, Mauricio Kagel 

Koproducenta
Festival 11 – Biennale de la marionnette et des formes manipulées (FR), Scène nationale du Sud-Aquitain (FR)

Zasedba
Julien Mellano

Uprizoritev Ersatz, kar bi lahko prevedli kot Surogat ali Nadomestek, je fantazijska projekcija človeka prihodnosti, kot si ga je zamislil vsestranski gledališki ustvarjalec Julien Mellano, ki se enako domače počuti v vlogah režiserja, scenografa in perfomerja. V viziji, ki jo lahko potencialno dojemamo kot prikaz pošasti, stvora, se človek kaže kot bizaren produkt alkimije med stroji in ljudmi. Ta osamljeni primerek se zdi nekakšna ostalina distopične prihodnosti, kar se odraža na njegovi pomanjkljivi konstituciji, ki je utrpela posledice klavrno spodletele tehnološke revolucije. V svoji neverbalni odrski viziji, nihajoči med lahkotnim humorjem in skrb zbujajočo farso, nas Mellano povabi na hudomušen, a skrivnosten lov za zakladom, kjer se jezik artikulira s pomočjo obrtniških zvijač in posebnih učinkov. Onkraj strukturiranega diskurza o prihodnosti se Ersatz sprehaja po turbulentnem svetu, kjer je prihodnost že prisotna in v katerem absurd in čudež strmita drug v drugega, pri tem pa se prepletata v črno luknjo, v točko singularnosti, da bi dosegla trenutek izginotja človečnosti – najsi bo ta resnična, virtualna ali obogatena. 

Julien Mellano je vsestranski ustvarjalec: režiser, performer in scenograf, njegove stvaritve pa so rezultat prepletanja gledališke in vizualne umetnosti. Julien s svojo zanimivo karizmo in formalno preprostostjo popelje vse vrste občinstva v skrivnostne in smešne svetove. Naše orientacijske točke se zamajujejo; lepota in grdota, telo in duh, stiska in užitek se mešajo. Nenavadne predstave Juliena Mellana so skromna oda fantaziji. Najprej ga prepoznamo po njegovih majhnih delih vizualnega gledališča (Mon Oeil, Ma Biche et Mon Lapin, Gargantua), poznajo pa ga tudi francoski in mednarodni odri, ki se zanimajo za gledališče predmetov in transverzalne oblike.

AIE AIE AIE (OH NO!) je ne le zvok drame, ki se bo zgodila, temveč tudi kolektiv umetnikov, ki raziskujejo uprizoritev in njene zapise. Vsak od njih izvaja svoje projekte ustvarjanja, medtem ko kolektiv zagotavlja stičišče in daje na voljo vrsto orodij, potrebnih za produkcijo in distribucijo. umetnike druži radovednost za vse oblike ustvarjanja (gledališče, vizualna umetnost, glasba itd.) ter okus za preobrazbo podob in predmetov. AIE AIE AIE AIE je pripravila približno petnajst predstav, ki so bile predstavljene v najrazličnejših kontekstih v Franciji in po svetu. AIE AIE AIE podpirajo Ministrstvo za kulturo - DRAC Bretanje, Regionalni svet Bretanje, Svet okrožja Ille-et-Vilaine in Mestni svet Rennesa.
www.aieaieaie.fr

AÏE AÏE AÏE podpira francosko ministrstvo za kulturo - DRAC Bretanje, regionalni svet Bretanje in mestni svet Rennesa.
Serijo predstav v Sloveniji finančno podpira Spectacle vivant en Bretagne.

Ersatz <em>Foto: Laurent Guizard</em>
Foto: Laurent Guizard
Ersatz <em>Foto: Julien Mellano</em>
Foto: Julien Mellano
Ersatz <em>Foto: Laurent Guizard</em>
Foto: Laurent Guizard
Ersatz
Ersatz <em>Foto: Julien Mellano</em>
Foto: Julien Mellano