Nina Ramšak Marković in Varja Hrvatin

Apofenija/1

konS/MKC Maribor, Moment, Bunker, Melara, Cankarjev dom Ljubljana

Na sporedu

14.06.2023, sreda / 19:00 / Intimni oder, GT22 /
14.06.2023, sreda / 21:00 / Intimni oder, GT22 /

Premiera 20. maj 2022, Intimni oder GT22
Prva slovenska uprizoritev

Predstava traja 45 minut in nima odmora. 


Avtorici Nina Ramšak Marković, Varja Hrvatin
Oblikovalec videa Vid Merlak
Scenograf Igor Vasiljev
Tehnična soavtorja Staš Vrenko, Monika Pocrnjić
Oblikovalec zvoka Jure Anžiček
Oblikovalka besedila Siri
Oblikovalca govora eBralec, Google prevajalnik 

Producenti
konS/MKC Maribor – zanj Miha Horvat

Koproducenti
Moment, Bunker, Melara, Cankarjev dom Ljubljana

Kaj se lahko zgodi, ko gledališče kot živi medij prestavimo z odra v avditorij? Apofenija/1 je demo verzija subjekta umetne inteligence, ustvarjena, da uprizarja neuprizorljivo. Apofenija/1 s pomočjo lastnega mehanizma vzorčenja generira fraktale svoje interpretacije človeškega (ne)smisla, obenem pa je strukturirana kot organizem samodejno oživljajočih celic, ki odpira prostor prihodnosti kot prostor brez človeka. V njem lahko umetna inteligenca svojo namenskost, teleološkost osmišlja skozi pozabljene podobe trajanja, minevanja in bivanja, pri tem pa obdeluje vse neoprijemljivo, neubesedljivo, neulovljivo. Apofenija/1, programirana za produciranje utrinkov bivanja in iskanje smislov v svoji spominski plošči neštetih podob in pomenov, lovi trenutke déjàvujev, virtualnih drobcev življenja, minulih vonjav in izgubljenih spominov. Kako umetno konstruirani subjekt razume organskost živega? V uprizoritvi, kjer je edini živi element gledalec v dvorani, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega jezika in ne uporabljata istega znakovnega sistema.

Varja Hrvatin je dramaturginja in dramatičarka. Njena dramska besedila so bila objavljena v publikacijah Adept, Dialogi, Literatura, Sodobnost, Maska in November. Leta 2020 je na 50. Tednu slovenske drame prejela nagrado za najboljšo mlado dramatičarko z besedilom Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Kot avtorica koncepta in scenarija uprizoritve se podpisuje pod projekte Najraje bi se udrla v zemljo (2021), Zelda (2021), Da te ni sram (2022) ter La isla bonita (2022).

Nina Ramšak Marković je gledališka režiserka, direktorica zavoda Melara in soustanoviteljica revije Adept. Leta 2016 je diplomirala z uprizoritvijo Hiša Bernarde Alba, za katero je prejela akademijsko Prešernovo nagrado ter magistrirala z uprizoritvijo Dan po. Režirala je uprizoritve Alarmi! (2019), Emigranta (2021) Predsednice (2022) in Norma Jean Baker Trojanska (2022). Od leta 2019 redno sodeluje pri produkcijah umetniške skupine Mismo Nismo.

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom. konS smo Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona, vsi iz Ljubljane, Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto ter MKC Maribor.
kons-platforma.org

Apofenija/1 <em>Foto: Gregor Salobir</em>
Foto: Gregor Salobir
Apofenija/1 <em>Foto: Gregor Salobir</em>
Foto: Gregor Salobir
Apofenija/1 <em>Foto: Gregor Salobir</em>
Foto: Gregor Salobir