Avtorski projekt

410 kilometrov

Lutkovno gledališče Ljubljana

Na sporedu

05.06.2023, ponedeljek / 18:00 / Vinagova klet /
05.06.2023, ponedeljek / 21:00 / Vinagova klet /

Premiera 17. februar 2022, Tunel LGL

Predstava traja 50 minut in nima odmora. 

Predstava se odvija v kletnih prostorih Vinaga, zato obiskovalcem svetujemo, da se primerno oblečejo in obujejo. 

Avtorji predstave Karolína Kotrbová, Gašper Lovrec, Filip Mramor, Jernej Potočan, Domen Novak
Režiser Filip Mramor
Avtorja koncepta Karolína Kotrbová, Filip Mramor
Oblikovalka vizualne podobe Karolína Kotrbová
Oblikovalec zvoka Gašper Lovrec
Dramaturga Jernej Potočan, Domen Novak

Zasedba 
Gašper Lovrec k. g. 
Filip Mramor k. g.

Če bi se zgodovina zavrtela le za stopinjo drugače, bi se češki inženir Karel Žlábek vanjo zapisal kot eden največjih vizionarjev svojega časa. Poznali bi ga kot avtorja enega najbolj ambicioznih tehnoloških projektov v zgodovini, ki bi Čehom omogočil dostop do morja v štirih urah. Zgodba o Karlu Žlábku in njegovem edinstvenem ambicioznem projektu ponuja vzvod za misel o pogumu, kakršnega danes zahteva svet od posameznika, ki si upa misliti boljšo prihodnost. Naslavlja nas z vprašanjem, kako sanjati v svetu, v katerem je nemogoče spati? V zgodbi o neobstoječem, čeprav genialno načrtovanem tunelu, obstaja dokaz, da si je nujno izboriti polje sanj. Pripoved opogumlja mišljenje idealov, poziva k zahtevanju premikanja meja. Predstava 410 kilometrov raziskuje polje hrepenenja in izpolnitve želja. Spregovori o pogumu, ki ga potrebujemo, da premagamo strah pred pozabljenostjo. Kaj si želimo pustiti za seboj? Kaj si sploh upamo želeti? In kako dolga je pot do naših najglobljih sanj?

Filip Mramor (1998) je že v času šolanja na Gimnaziji Poljane je deloval v okviru Poljanskega odra, kjer je za vlogo Lazarja v Strniševih Žabah prejel posebno priznanje žirije za moško vlogo na 56. Linhartovem srečanju. Igral je tudi v predstavah Pionirskega doma. Kot improvizator v Šolski impro ligi je prejel priznanje za najboljšega improvizatorja 20. sezone. Leta 2017 začel študij dramske igre na AGRFT v letniku Jerneja Lorencija, Jerneja Šugmana in Branka Jordana. Diplomiral je z vlogo Perkmandelca v Zajčevi Jagababi (rež. Živa Bizovičar). Med študijem je sodeloval s SNG Drama Ljubljana pri projektu Ljubezen, igral v predstavi Skrivno društvo KRVZ v Lutkovnem gledališču Ljubljana in predstavi Kozlovska sodba v Višnji Gori v SLG Celje. Je ustanovni član kolektiva Počemučka, s katerim je ustvaril predstavi Piano and screaming (Akademijski studio AGRFT) in Under construction (Gledališče Glej), ki je bila nagrajena s posebno nagrado žirije na 52. Tednu slovenske drame. Magistrski študij nadaljuje v Pragi, na DAMU, program režija snovalnega gledališča in gledališča objekta.

Lutkovno gledališče Ljubljana je osrednje slovensko lutkovno gledališče, ki je bilo kot Mestno lutkovno gledališče ustanovljeno l. 1948. Gledališče gradi na stoletni tradiciji slovenskega lutkarstva in je z ustanovitvijo Lutkovnega muzeja (2015) postalo tudi uradni skrbnik dragocene snovne dediščine. Danes je Lutkovno gledališče Ljubljana sodobno gledališče, ki deluje na presečišču klasičnih lutkovnih form in sodobnih uprizoritvenih poetik. Pretežna ciljna usmeritev je odraščajoče občinstvo, z lutkovnimi predstavami za odrasle pa gledališče soustvarja sodobno polje evropske uprizoritvene umetnosti. Gledališče upravlja s petimi stalnimi prizorišči, kjer pripravi na leto do dvanajst premiernih uprizoritev. Lutkovno gledališče Ljubjana je z več kot 120.000 obiskovalci letno med najbolj obiskanimi slovenskimi gledališči. S stalno prisotnostjo v mednarodnem prostoru se je gledališče uveljavilo kot eden najpomembnejših akterjev v tem delu regije, mednarodni festival sodobne lutkovne umetnosti LUTKE pa uživa sloves ene pomembnejših lutkovnih manifestacij v Evropi. Gledališče posebno pozornost namenja tudi kulturno-umetnostni vzgoji. S svojimi kakovostnimi in raznolikimi programi si sistematično prizadeva za krepitev standardov in sistemsko umeščanje kakovostnih kulturnih vsebin v programe vzgojno-izobraževalnih ustanov. V zadnjih letih se gledališče intenzivno povezuje v evropska koprodukcijska in partnerska razmerja (EU projekti: Napp, Mapping, ConnectUp, Puppets and Design), z letošnjim letom pa je postal vodilni partner dvoletnega evropskega projekta Kritiška platforma sodobnega lutkarstva (EU Contemporary Puppetry Critical Platform). S projektom vzpostavljamo sodobno lutkovno mrežo in spletno platformo, na kateri bodo dostopne mednarodne refleksije in teatrološke analize s področja sodobne lutkovne umetnosti. 
www.lgl.si; edita.golob@lgl.si 

410 kilometrov <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Foto: Jaka Varmuž
410 kilometrov <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Foto: Jaka Varmuž
410 kilometrov <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Foto: Jaka Varmuž
410 kilometrov <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Foto: Jaka Varmuž
410 kilometrov <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Foto: Jaka Varmuž