Petek, 9. junij 2023

V pričakovanju tekmovalnega programa

"Tekmovalni program odslikava raznolike poetike, v katerih uprizoritve razpirajo relevantna družbena vprašanja zdajšnjosti, detektirajo in opozarjajo na nevralgične točke naše stvarnosti, jim ni vseeno za okolje, ki sooblikuje habitat nas vseh, oblikujejo kritičen pogled, raziskujejo človekovo pozicijo in vlogo v na več ravneh načetem ali celo razpadajočem svetu, razbirajo in razpoznavajo uničujoče represivne in patriarhalne družbene vzorce in jih problematizirajo, tudi tiste, o katerih se še pred nekaj leti ali vsaj desetletji ni nihče zares spraševal, danes pa jih ni več mogoče spregledati. Izkoristila sem možnost, da izberem največje dovoljeno število dvanajstih uprizoritev, ki so ob naštetih kriterijih izstopale še po svoji umetniški kvaliteti, ustvarjalnem naboju in celovitem izrazu vseh vključenih segmentov." 
Vilma Štritof, selektorica tekmovalnega programa 58. FBS 


Prvi teden 58. Borštnikovega srečanja poteka v znamenju tujih gostovanj, zadnje med njimi, uspešnica evropskih gledaliških festivalov La Tempesta / Vihar v produkciji gledališča Teatro Stabile Torino, bo na sporedu v petek, 9. junija, v sklopu slavnostnega odprtja festivala.
Svečani dogodek bo potekal v Dvorani Ondine Otta Klasinc in se bo začel ob 20. uri. Festivalu na pot bodo zbrane nagovorili umetniški direktor festivala Aleš Novak, podžupan MO Maribor Samo Peter Medved, ministrica za kulturo RS Asta Vrečko in nj. eksc. Carlo Campanile, veleposlanik Republike Italije (CC), ki je v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji častni pokrovitelj predstave. 
Po uvodnih nagovorih bodo oder zavzeli gledališčniki, ki bodo uprizorili Vihar / La Tempesta, poslednjo Shakespearovo gledališko igro v adaptaciji in celoviti reimaginaciji italijanskega režiserja Alessandra Serre. Uprizoritev se kaže kot slavospev gledališču, ki ga zmore realizirati samo gledališče s svojimi edinstvenimi, tako rekoč magičnimi močmi, s katerimi na stežaj odpira pot edinstveni izkušnji umetnosti in življenja.

Sicer pa je na 58. Borštnikovem srečanju vse pripravljeno na tekmovalni program, ki se začenja v soboto, 10. junija, ob 20. uri z uprizoritvijo Usedline Mestnega gledališča ljubljanskega. Do sobote, 17. junija, se bo na odrih SNG Maribor in LGM zvrstilo enajst predstav, zadnja, dvanajsta, pa bo na ogled v Kulturni četrti Minoriti. V tekmovalni program so uvrščene raznolike predstave po izboru selektorice Vilme Štritof, ki se bodo potegovale za festivalske nagrade. Predstave je selektorica izbrala izmed 120 uprizoritev, ki si jih je ogledala v koledarskem letu 2022, med njimi jih je tri četrt nastalo v produkciji institucionalnih gledališč. O gledališki beri, ki jo je močno zaznamovalo postkovidno obdobje, je selektorica zapisala: "V lanski slovenski gledališki produkciji sta bili opazni dve liniji: na eni strani jo je zaznamovala hiperprodukcija, ki nastaja pod slabšimi pogoji, hlastno, z manj premisleka in priprav, kar se na koncu odraža v slabši izvedbeni kvaliteti in estetski nedorečenosti, na drugi strani pa je bilo čutiti drugačno, novo, svežo senzibilnost in močan kreativni naboj."

Uprizoritve v tekmovalnem sporedu si bo ogledala in ocenjevala petčlanska mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo gledališki in literarni kritik Matej Bogataj, mednarodno uveljavljen gledališki režiser Peter Petkovšek, dramaturginja, režiserka in igralka Ajda Rooss, vsi iz Slovenije, hrvaška igralka in gledališka režiserka Senka Bulić ter dramaturg in režiser Johannes Nölting iz Nemčije. 

Najboljše bodo razglasili in jim podelili nagrade na sklepni slovesnosti v nedeljo, 18. junija, ob 20. uri v Dvorani Ondine Otta Klasinc.