Torek, 9. maj 2023

S Prestopi smo organizirali gostovanje Forced Entertainment

14. in 15. maj

S Prestopi smo organizirali gostovanje Forced Entertainment <em>Foto: David Schalliol</em>
Foto: David Schalliol

V nedeljo, 14., in v ponedeljek, 15. maja, je na različnih festivalskih prizoriščih potekala mednarodna konferenca, ki sta jo organizirala festivala Borštnikovo srečanje in Prestopi in je bila posvečena mednarodno uveljavljeni gledališki skupini Forced Entertainment iz Velike Britanije. Namen konference je bil odpirati prostor refleksije o delu, vlogi in pomenu te izjemno pomembne in navdihujoče skupine, ki se je v Mariboru predstavila z dvema predstavama. S predavanji, debatami in pogovori z umetniki pa so organizatorji tlakovali pot tako teoretski kot tudi praktični obravnavi fenomena Forced Entertainment.

FOTO --> 

Program gostovanja FE v Mariboru
14. maj 2023, nedelja
18.00 | Mali oder SNG Maribor – uvodna predavanja (Zala Dobovšek, Aldo Milohnić, Leja Jurišić)
20.00 | Lutkovno gledališče Maribor – predstava Real Magic/Resnična čarovnija s pogovorom po predstavi
 
15. maj 2023., ponedeljek
11.00 | Mali oder SNG Maribor – pogovor s člani FE o njihovem načinu dela in delovanja (moderatorja Teja Reba in Uroš Kaurin)
18.00 | preddverje Kazinske dvorane SNG Maribor – povzetek konference
19.00 | Kazinska dvorana SNG Maribor – predstava Quizoola!

Forced Entertainment (v nadaljevanju FE) je skupina šestih umetnikov s sedežem v Sheffieldu v Veliki Britaniji. Sodelujejo že skoraj štirideset let in pri tem na novo odkrivajo gledališče, v katerem bi pripovedovali o času, v katerem živimo. Svoje pristope razvijajo v ustvarjalnih sodelovanjih z drugimi umetniki in tako sooblikujejo podobo angleškega, evropskega in globalnega gledališča. FE ustvarja in izvaja vrhunske predstave in participativne projekte na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni, pa tudi na digitalnih platformah. Jedro skupine FE sestavlja šest umetnikov: Tim Etchells (umetniški direktor), Robin Arthur, Richard Lowdon (dizajner), Claire Marshall, Cathy Naden in Terry O’Connor, ki sodelujejo od leta 1984. Njihova vizija je ustvarjati prostor, ki ljudem omogoča ponovni premislek o svetu, ter o svojem mestu in potencialu v njem. Raziskujejo igrivo, kompleksno in provokativno umetnost ter njeno zmožnost preizpraševati in povezovati ljudi, navdihujejo vključujoče delo v lokalnih skupnostih (zlasti s sheffieldsko mladino) in podpirajo rast, ustvarjalno delo in organizacijski razvoj drugih umetnikov. Globalno uveljavljena skupina, ki je prejemnica številnih nagrad, navdihuje občinstvo v Veliki Britaniji, Evropi in po svetu. 

V sodelovanju s 6. mednarodnim festivalom neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi smo kot napoved osrednjega festivalskega dogajanja, ki bo sledilo junija, soorganizirali dvodnevno gostovanje skupine Forced Entertainment z dvema predstavama, pogovorom in konferenco. FE je mednarodno uveljavljena skupina, ki je pomembno vplivala tudi na slovensko gledališče. Pobuda o sodelovanju pri izvedbi tega gostovanja kolegov iz Prestopov se smiselno vključuje v programsko zasnovo Borštnikovega srečanja, ki v zadnjem obdobju krepi svojo mednarodno zasnovo in umestitev, ob tem pa se želimo povezovati tudi v lokalnem okolju, spodbujati razvoj in prehajanje občinstva in sklepati nova zavezništva.
Aleš Novak, umetniški direktor FBS