Sreda, 22. marec 2023

Objavljamo festivalski urnik

Vstopnice so že v predprodaji

Objavljamo festivalski urnik <em>Foto: Boštjan Lah</em>
Foto: Boštjan Lah

58. Borštnikovo srečanje bo letos potekalo med 5. in 18. junijem, uvodne programske vsebine Mlado gledališče 2.0, namenjene vključevanju mlade publike in usposabljanju strokovnih delavcev v vzgoji, izobraževanju in kulturi, pa bodo potekale med 22. in 24. majem.

Festival bo tudi letos ponudil vrhunske gledališke predstave slovenskih in tujih producentov, ob tem pa številne dogodke v spremljevalnem in dodatnem programu. Promovirali bomo slovensko gledališko ustvarjalnost in njen pomen v širšem mednarodnem prostoru, spodbujali povezanost slovenskega gledališkega prostora in vključevali nova občinstva, posvečali se bomo strokovnim presojam in vrednotenju ustvarjalnih dosežkov. V tekmovalnem programu, ki ostaja osrednji in najpomembnejši del festivala, se bo zvrstilo 12 predstav po izboru selektorice Vilme Štritof, nagrade pa bodo podeljene na sklepni slovesnosti. 

V spremljevalnem programu, ki ga je oblikoval umetniški direktor Aleš Novak, bo mogoče videti 8 domačih in 4 tuja gostovanja. Borštnikovo srečanje bomo slavnostno otvorili z uspešnico evropskih gledaliških festivalov, s predstavo Vihar v produkciji gledališča Teatro Stabile Torino v režiji Alessandra Serre, v Maribor s svojo novo predstavo Ljubezen ponovno prihaja italijanski avtor Pippo Delbono, gostili bomo francoski kolektiv AÏE AÏE AÏE s produkcijo Ersatz pa Projekt Handke Jetona Neziraja in Teatra Ristori. 

Lutkovno gledališče Ljubljana se bo predstavilo v mariborski Vinagovi kleti s projektom 410 kilometrov, igralko Leo Mihevc bomo videli v performansu Od kod, dekle, si ti doma, Marka Mandiča pa v projektu MandićCirkus (oblečen). Občinstvo si bo lahko ogledalo tudi predstavo Venera: med ujetostjo in letenjem, ki je prejela nagrado občinstva za najboljšo predstavo Gibanice 2023, kabaret Moja vojna harmonika in projekt Apofenija/1. Na ogled bosta še predstavi Krize v produkciji Nove pošte (Maska, Slovensko mladinsko gledališče) in Farma Orwell v produkciji Drame SNG Maribor. 

Pripravljamo strokovne dogodke, posvečene refleksiji gledališkega dogajanja, predstavitve strokovne literature, pogovore z gledališkimi ustvarjalci in gledališko-glasbene vsebine, med katerimi izpostavljamo koncert zasedbe Silence, ki bo v Mariboru premierno predstavila zadnji album Slovar norosti, ter projekt Kontra-Alba šansonjerke Vite Mavrič in vsestranskega glasbenega ustvarjalca Janija Kovačiča. Predstavili bomo monografije in zvočne knjige nekdanjih prejemnic Borštnikovega prstana Jožice Avbelj, Saše Pavček in Milene Zupančič, pa tudi gledališkega režiserja Vinka Möderndorferja, obeležili bomo 20 let Vie Negative.

V sklopu Mladega gledališča 2.0, ki bo potekalo med 22. in 24. majem, bo v mesecu maju v Kibla Portalu postavljena interaktivna razstava po motivih del Karla Čapka Tovarna utopije v produkciji češkega gledališča DRAK. Po izbranih srednjih šolah bo potoval učilniški komad Koža Hessenskega deželnega gledališča Marburg, na Židovskem trgu nas bosta v počitniški prikolici sprejeli Dominika Špalkova in Barbora Kratochvílová z miniaturo Moetivi karavan: Odprava domov. Doživeli bomo senzorično predstavo Senzoriuma V iskanju smisla in veččutno osmišljali nesmisle z Barbaro Pio Jenič in mladimi ustvarjalci, gostili romunsko Gledališče za otroke in mlade GONG s produkcijo Dokaži!, mladi programski sklop pa bo zaokrožila zvočno prostorska postavitev Drava pa še kar teče ….

V sodelovanju z UL AGRFT pripravljamo obsežen nabor aktivnosti sklopa Študentsko gledališče. Študentje bodo predstavili štiri produkcije, pripravljali bodo Borštnikov blog, izvedli Performativni dan, organiziramo pa tudi dvodnevno delavnico z grškim režiserjem in performerjem Eurpidom Laskaridisom, ki je letošnji gostujoči umetnik.

Vstopnice so v predprodaji na voljo od 21. marca do 21. maja, oblikujete lahko lastni festivalski abonma

Festival nudi ugodnosti, med njimi za študente, dijake, upokojence in abonente SNG Maribor, obiskovalci festivala pa lahko, prav tako po znižanih cenah, oblikujejo festivalski abonma po svojih željah:
-  20 % popusta pri nakupu 3 ali več vstopnic za 3 različne predstave,
-  25 % popusta pri nakupu 4 ali več vstopnic za 4 različne predstave,
-  30 % popusta pri nakupu 5 ali več vstopnic za najmanj 5 različnih predstav.

Ob nakupu 4 ali več vstopnic vam podarimo dve vstopnici za obisk zaključne prireditve, pri nakupu 5 ali več vstopnic pa še letošnji programski katalog (izide v začetku maja 2023).

Nakup vstopnic poteka pri blagajni SNG Maribor in v Informacijskem središču Cankarjevega doma Ljubljana ter na spletni strani FBS.