Sreda, 17. maj 2023

Mlado gledališče 2.0 v znamenju aktualnih vsebin

22. - 24. maj

V ponedeljek, 22. maja, se pričenja uvodni programski sklop Borštnikovega srečanja Mlado gledališče 2.0. Zaradi obsežnosti festivalskega programa je ta sklop letos prvič terminsko umeščen pred osrednji del Borštnikovega srečanja, ki se bo odvijalo v prvi polovici julija. Prinaša kakovostne in inovativne gledališke predstave in premišljeno izbrane spremljevalne vsebine, potekal bo med 22. in 24. majem. Obravnavane bodo aktualne teme, kot so lažne novice, duševno zdravje, dom in domotožje (z obratne perspektive: migracije), družba prihodnosti, oživljanje preteklosti in kolektivni smisel.

Mlado gledališče je že od uvedbe leta 2018 namenjeno približevanju gledališča novim, mladim občinstvom, hkrati pa usposabljanju pedagoških delavcev in gledaliških profesionalcev za delo z mladimi v gledališču. 

Večina dogodkov in predstav je umeščenih v negledališke prostore, učilniški komad Koža Hessenskega deželnega gledališča Marburg bo denimo potoval po šolah, spremlja ga učna ura strpnosti Pod kožo. Miniatura Moetivi karavan: Odprava domov se odvija v počitniški prikolici, zaživela bo na Židovskem trgu, medtem ko bo Lutkovno gledališče Maribor prizorišče avtorskega projekta Barbare Jamšek in Katarine Klančnik Kocutar Drava pa še kar teče …. Senzorialna predstava V iskanju smisla, ki jo je skupaj z mladimi ustvarjalci zasnovala Barbara Pia Jenič, bo v razstavišču KIBLA PORTAL, na Malem odru pa bo potekalo predavanje Potenciali senzorialnega jezika, ki bo podrobneje seznanilo s to zanimivo uprizoritveno metodo. 

Uvodni festivalski sklop spremlja tudi program usposabljanja, ki je namenjen strokovnim delavcem v vzgoji, izobraževanju in kulturi, ustvarjalcem in umetniškim/programskim vodjem pa tudi drugim odgovornim odločevalcem. Na usposabljanje je prijavljenih 34 učiteljev in strokovnih delavcev in 5 mladih premišljevalcev, ki zastopajo ciljno občinstvo. V okviru programa bo v ponedeljek, 22. maja, ob 14. uri na Malem odru SNG Maribor potekala predstavitev spletnega priročnika s primeri dobrih praks za mlado občinstvo, zasnovan je mednarodno.

Zastor nad Mladim gledališčem 2.0. se bo zagrnil v sredo, 24. maja, ob 14. uri, ko bo na Malem odru SNG Maribor na sporedu zaključni dogodek z naslovom Cel svet!, zasnovan kot preplet medgeneracijskih refleksij tridnevnega dogajanja in izmenjav stališč v obliki hitrih zmenkov.

Kaj in kje je dom?
Že prvi dan, v ponedeljek, 22. maja, se z miniaturno predstavo za osem gledalcev, umeščeno v počitniško prikolico, postavljeno na Židovskem trgu, obeta svojevrstna gledališča poslastica. Avtorici in izvajalki Dominika Špalkova in Barbora Kratochvílová sta predstavo Moetivi karavan: Odprava domov zasnovali ambientalno, da bi obiskovalci celostno izkusili občutek prostora, ki bi lahko bil dom. "Pa bi res lahko bil? Zakaj? Kaj sploh je dom? S čim povezujemo občutek, ki mu rečemo dom? In kaj nam dom pomeni?" se bosta pred izbranim maloštevilnim občinstvom v obliki kratkih sporočil na razglednicah spraševali avtorici na uprizoritvah, ki si bodo sledile v ponedeljek, 22. maja, ob 10. in ob 12. uri ter v torek, 23. maja, prav tako ob 10. in ob 12. uri. Popoldanski termini so razprodani. 
Miniaturna predstava je nastala v okviru mednarodnega projekta Moetivi karavan. Udeleženci projekta s Češke, Norveške in Islandije so potovali daleč na sever, med vulkane in lišaje na Islandijo, med Samije in severne jelene na Norveško, kjer so oblikovali svoj edinstveni umetniški dom v treh mobilnih hiškah. Zdaj vsaksebi potujejo po svetu, ena od hišk pa se bo na poti ustavila tudi v Mariboru.

Kaj pa, če je vse res? 
V provokativni predstavi Dokaži! v izvedbi odličnega Gledališča GONG iz Romunije spremljamo "povsem preverjeno zgodbo Lucie Vérot", ki jo je avtorica zasnovala v okviru rezidenčnega sodelovanju s srednješolci. Besedilo se usmerja v aktualen družbeni fenomen – nezaupanje državnim institucijam in dvom v znanost –, ki predstavlja velik izobraževalni izziv tako v vzgojno-izobraževalnem sistemu kot v družinskem okolju. Predstava duhovito, a zelo natančno prikazuje pereč pojav lažnih novic in poskuša odgovoriti na vprašanja, kako jih prepoznavati, kako jih ne širiti in kako se nanje odzivati, s tem pa izpostavlja nujo kritičnega mišljenja. Predstava je zasnovana po okusu mladih – sledi vizualnim in glasbenim trendom, na odru je sneg, ledena kubusa pa ustvarjata vizualne čarovnije. 
Predstava vabi gledalce od desetega leta starosti in bo na ogled v torek, 23. maja, ob 10. in ob 18. uri v Dvorani Frana Žižka SNG Maribor. Dopoldanski uprizoritvi bo sledil ustvarjalni pogovor z naslovom Lažne vesti, ki ga bodo izvedli gostje, direktor in umetniški vodja gledališča GONG Adrian Tibu ter ustvarjalci predstave. Zasnovan bo kot hiter tečaj kritičnega mišljenja, ki je samo po sebi pravzaprav preprosto, bolj zahtevno ga je v postkovidnem obdobju, zaznamovanem z okrepljeno uporabo raznovrstnih, predvsem naivnih, neargumentiranih in površnih spletnih vsebin, ozavestiti. 
Kako sprejemati in obravnavati množico informacij, ki nenadzorovano krožijo po spletu? Kako ustvarjalno pristopiti k preverjanju njihove resničnosti? S čim je mogoče preseči strah pred neznanim, na katerega se te informacije največkrat (uspešno) nanašajo?

Interaktivna razstava Tovarna utopije
Vse do 2. junija je v mariborskem KIBLA PORTALU na ogled gostujoča interaktivna razstava avtorjev Tomáša Jarkovskega in Tereze Vašíčkove Tovarna utopije, nastala po motivih del Karla Čapka. Razstava je nastala v produkciji češkega Gledališča DRAK, dopolnjuje pa jo pripovedovalski program Mariborske knjižnice, ki je zasnovan kot nadgradnja izhodiščne češke zasnove. Poleg razprodanih terminov med tednom, ki so namenjeni organiziranim šolskim skupinam, vabi tudi individualne obiskovalce. Interaktivni dogodek traja 90 minut in je na sporedu vsako nedeljo, termini so torej še 21. in 28. maja ob 10. uri.

Dokaži!
Dokaži!
Koža
Koža
Moetivi Karavan: Odprava domov
Moetivi Karavan: Odprava domov
Tovarna utopije
Tovarna utopije