Ponedeljek, 12. junij 2023

Festival bogati študentska ustvarjalnost

Posebni festivalski gost je grški režiser in performer Euripides Laskaridis

Festival bogati študentska ustvarjalnost <em>Foto: Željko Stevanić</em>
Foto: Željko Stevanić

Ob obsežnem nizu tekmovalnih predstav, ki predstavljajo vrhunske pretekle gledališke sezone, bo v drugem tednu veliko raznolikega študentskega dogajanja, ki so ga organizatorji pripravili v sodelovanju z ljubljansko gledališko šolo. Zanimiv izbor študentskih gledaliških produkcij, Borštnikov študentski blog z refleksijo festivalskega dogajanja, Borštnikov performativ v GT22. V izobraževalnem delu festival pripravlja srečanje študentov z mednarodno uveljavljenim grškim režiserjem in performerjem Euripidom Laskaridisom, letošnjim gostujočim festivalskim umetnikom, ki za udeležence pripravlja dvodnevno delavnico, razstavo in projekcijo kratkega dokumentarnega filma Here Not Here (Tukaj ne tukaj), ki bo na ogled tudi za festivalsko občinstvo.

V sredo, 14. junija, ob 20.30 bodo na Tribuni na odru Dvorane Ondine Otta Klasinc zaživeli Amerikanci Zofke Kveder, ki v svojem besedilu tematizira migracije Slovencev s konca 19. in začetka 20. stoletja v "obljubljeno deželo" zahoda. V petek, 16. junija, ob 21. uri bo na Komornem odru na sporedu drama Zločin na kozjem otoku Uga Bettija. Zadnja v nizu študentskih produkcij bo na ogled v soboto, 17. junija, ob 20. uri v Dvorani Frana Žižka, in sicer avtorski projekt z naslovom Nekje daleč nekaj bo

Euripides Laskaridis se v svojih intermedijskih projektih posveča različnim tematikam, med katerimi izstopata zlasti smešenje in transformacija. Prav v okviru svojega raziskovanja smešenja in preobrazbe, ki se opira tudi na fizično gledališče in starogrško dramo, bo avtor na dvodnevni delavnici skupaj z udeleženci odkrival edinstveno umetniško teksturo in ustvarjalne potenciale vsakega posameznika in spodbujal domišljijo nastopajočih. V soboto, 17. junija, ob 17.30 pa bodo v Kazinski dvorani predvajali dokumentarni film Tukaj ne tukaj, ki je nastal v času drugega zaprtja med pandemijo koronavirusa in gledalcu odpira pogled v zaodrje, garderobe in vaje Laskaridisovega umetniškega kolektiva OSMOSIS. Ogled filma bo podprla tudi tematska razstava in pogovor z gostom.