Barbara Pia Jenič in mladi iskalci smisla

V iskanju smisla

15+

Senzorium

Veččutno osmišljanje nesmislov 
Premiera 26. november 2022, Trubarjeva hiša kulture Ljubljana 

Dogodek traja 60 minut in nima odmora. 

Avtorica koncepta in veččutnih okolij, režiserka Barbara Pia Jenič
Avtor zvočni učinkov Peter Penko
Svetovalka za kostume Tina Kolenik
Svetovalka za pripoved Ana Duša

Iskalci smisla
Jurij Dović, Amika Zoja Jelič, Mija Kramar, Lovro Mirtič, Lana Traven

Prizori so nastali na podlagi razmišljanja mladih o izhodiščnih vsebinah in njihovih uvidov vanje:

  • Viktor Frankl, Kljub vsemu reči življenju da; Volja do smisla; drugo
  • Naomi Klein, Doktrina šoka (knjiga in film)
  • Margarethe von Trotta, Hannah Arendt (film)
  • Hannah Arendt, Izvori totalitarizma

Imerzivni dogodek, ustvarjen po obravnavi izhodiščnih besedil, gledalce sooča z vprašanji smisla v okviru različnih družbeno-političnih situacij zadnjega stoletja. Postavlja jih v vlogo iskalcev in preizkuševalcev fragmentarnih pristopov k osmišljanju nesmislov. Zgodba se nenehno presnavlja v veččutno izkušnjo, ki se dotika tanke meje med duhovnim, sanjskim, domišljijskim in dokumentarnim, odstira temno materijo usedlin preteklosti in skozi večplastno izkušnjo vzpostavlja skupno zavest za čutne zaznave in miselne uvide v spremenljivih sobesedilih. Dogodek ne izziva in ne dviga ravni adrenalina, ne šokira in ne kriči. Ustvarjen je po meri človeka – človek ga je izumil za (so)človeka. Zato lahko v srečanju s seboj zaslišimo lastni odzven, saj umetnost zmore biti tudi zdravilo za ranjenost duše, zatočišče, ovito v tančice mistike, lepote, transcendence. Obdobje epidemije in vojne v svetu je prebudilo mnoge stiske. Izčrpani smo, utrujeni, izgoreli, ne zmoremo več vrtoglavega tempa, ne najdemo trenutka zase. Krize se odražajo v zasebnem in javnem življenju, a ne prvič v zgodovini človeštva. Je tokrat mladost zmožna več modrosti od sivolasih jezdecev življenja? 


Ob zgodbah, ki nam jih s pretanjeno subtilnostjo predajajo v naročje, se lahko vprašamo tudi: Ali res lahko komu dejansko pomagam, ko je v težavah? Ali lahko nekoga povrnem v življenje že zgolj z obujanjem spominov? Kako ponovno obuditi katarzično moč skupnosti? Kako se s konkretnimi primeri iz dneva v dan boriti proti banalnosti zla? Kako povrniti smisel skozi terapevtsko moč umetnosti?

Miša Gams v kritiki Osmišljanje smisla ali kako na inovativen način poiskati izhod iz labirinta (Neodvisni, 23. december 2022)

O producentu

Zavod Senzorium je pionir senzorialnega gledališča v Sloveniji. Izhaja iz Teatra de los Sentidos Enriqueja Vargasa, oblikovalca senzorialnega gledališkega jezika. Metoda med drugim temelji na vključevanju publike, medkulturnih vsebinah, multisenzorni percepciji, čutno sporočanje pa vključuje vonj, okus, dotik in omogoča potopitveno izkušnjo. Na odru odpira nove možnosti izražanja ter se vse bolj prenaša na področja nesnovne kulturne dediščine in vizualne umetnosti, v muzeje in galerije. 
 

V iskanju smisla <em>Foto: Anastasiya Lobanovskaya</em>
Foto: Anastasiya Lobanovskaya
V iskanju smisla <em>Foto: Barbara Pia Jenič</em>
Foto: Barbara Pia Jenič
V iskanju smisla <em>Foto: Barbara Pia Jenič</em>
Foto: Barbara Pia Jenič
V iskanju smisla <em>Foto: Barbara Pia Jenič</em>
Foto: Barbara Pia Jenič