Tomáš Jarkovský, Tereza Vašíčková

Tovarna utopije

10+

Gledališče DRAK (CZ)

Interaktivna razstava po motivih del Karla Čapka
Naslov izvirnika Továrna na utopii
Premiera 5. oktober 2021

Ogled s pripovedovalskim programom traja 1 uro 30 minut in nima odmora.

Avtorja koncepta in scenosleda Tomáš Jarkovský, Tereza Vašíčková
Avtorji inštalacij Kamil Bĕlohlávek, Karel Czech, Jan Čtvrtník, Robert Smolík, Antonín Šilar, Tereza Vašíčková
Avtorice pedagoškega programa in ustvarjalnega prostora Anna Hrnečková, Jana Nechvátalová, Klára Svobodová
Avtor arhitekturne zasnove Antonín Matějovský
Oblikovalec zvoka Jan Čtvrtník, Petr Seiner
Konceptualni sodelavec Adam Langer
Grafični oblikovalec Jindřich Max Pavlíček
Producentki Barbora Kalinová, Martiba Štĕtinová 
Sodelavci izdelave in postavitve Jiří Bareš, Barbora Samuelová, Štĕpán Uherka, Michaela Kudelková, Hana Kopová, Petr Seiner, David Ledvinka, Milan Steklík, Jan Čipčala, Roman Pĕnička, Libor Petr, Tomáš Roček, Jan Tomáš, Šimon Ženíšek 

V arhitekturno zasnovo je vključeno ready-made delo sodobne umetnice Nataše Berk 2025 (pass into) Assertiveness (2012). Remake/reset (2022) je bil ponovno predstavljen na festivalu KIBLIX 2022 in se mu konceptualno preprosto ni dalo izogniti - s svojo vsebinsko zasnovo in tehnično izvedbo pomenljivo dopisuje sporočilnost čapkovsko-doctorskega sinkretizma. 

Tovarna utopije je sestavljena iz šestih postaj – inštalacij šestih avtorjev, ki so se navdihovali z utopičnimi motivi v literarnem ustvarjanju češkega pisatelja in scenarista Karla Čapka (1890–1938). Čapek, doktor filozofije, je pisal znanstvenofantastična dela, preden se je znanstvena fantastika razvila v samostojen žanr, in velja za pionirja klasične evropske smeri ZF, ki se je bolj kot tehniškim dosežkom posvečal družbenim temam. Znan je po tem, da je prvi uporabil besedo robot (v gledališki igri R. U. R. – Rossumovi univerzalni roboti, 1921), ki naj bi si jo bil izmislil njegov brat Josef. Pisal je tudi romane drugih zvrsti, detektivske zgodbe, pravljice, gledališke igre, celo knjigo o vrtnarjenju. Njegovo delo odlikujeta izjemen jezikovni dar in inteligenten humor, pogosta tema so družbeni in etični vidiki hitrega napredka tehnologije (masovne proizvodnje, jedrskega orožja, robotov idr.) in (posebno v poznem obdobju) vzpona diktatorskih režimov. 

Avtorji inštalacij so se navdihovali v romanih Tovarna absolutnega, Krakatit, Vojna z močeradi ter v dramah R. U. R. in Primer Makropulos, kot ustvarjalci na področju lutkovnega in alternativnega gledališča pa ohranili svojo uprizoritveno izvirnost ter postavitve zasnovali gledališko, s smislom za metaforični narativ in dialoško igrivost:

  • Kamil Bĕlohlávek, Lūsus pilāris mēchanicus, starodavna igra iz časov, ko so svet še upravljali ljudje – kako bo zgledal nogomet čez sto let?
  • Karel Czech, Prostor nesmrtnosti, obisk na domu nesmrtnega – bi želeli biti nesmrtni? 
  • Tereza Vašíčková, Pedala v absolutno, pedalin božanske energije – kdo poganja absolutno? 
  • Robert Smolík, Mir z močeradi, zgodovinska vojaška razstava – parodija ali svarilo? 
  • Antonín Šilar, Pogovor v čolnu, kratki film – kaj je narobe z močeradi? 
  • Jan Čtvrtník, Krakataudio, pustolovska zvočna igra – kdaj je čas za veliki rdeči gumb? 
  • Anna Hrnečková, Jana Nechvátalová, Klára Svobodová, Tovarna prihodnosti – kaj je treba sporočiti človeštvu čez sto let?

Razstava je bila prvotno umeščena v Labirint Gledališča DRAK, to sezono je gostovala v Galeriji Sladovna v Písku, zdaj pa v Mariborunaseljuje prostore prve tekstilne tovarne v mestu. Mariborsko mehanično tkalnico in apreturo Doctor in drug sta 6. junija 1922 ustanovila češka industrialca Edvard Doctor in njegov zet Ernest Zucker, ko je Karel Čapek ustvarjal motive za razstavo. Prvo opremo je sestavljalo dvesto tkalskih strojev, uvoženih s Češke. Zdaj, po dobrih sto letih, preteklost in prihodnost ter fikcija in realnost spet stopajo v dialog na sedmih postajah češke inštalacije.

O producentu

Gledališče DRAK (Hradec Králové) temelji na tradiciji (vzhodno)češkega lutkarstva, na domišljiji in izvirnosti, predstave pa namenja ljudem vseh starosti. Gledališče je od ustanovitve (1958) pionir novih metod in ustvarjalnih pristopov, zato zgled dobre produkcijske prakse po vsem svetu (prepotovane kilometre na gostovanjih merijo v večkratnikih dolžine ekvatorja). Poleg zgodovinsko pomembne matične hiše od leta 2010 stoji Labirint – novogradnja s sodobno črno škatlo ter z razstaviščem in gledališkim laboratorijem, namenjena interaktivnemu vključevanju občinstev. DRAK v sodelovanju s Klicperovim gledališčem in neodvisno kulturno organizacijo Kontrapunkt letno organizira uveljavljen mednarodni festival Regiony (https://www.festivalregiony.cz/).  


Projekt v okviru mednarodne platforme NextGenerationEU je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Češke z nacionalnim programom za okrevanje. V Mariboru gostuje od 3. maja do 2. junija 2023.

     

Tovarna utopije <em>Foto: Milan Hajn</em>
Foto: Milan Hajn
Tovarna utopije <em>Foto: Milan Hajn</em>
Foto: Milan Hajn
Tovarna utopije <em>Foto: Milan Hajn</em>
Foto: Milan Hajn
Tovarna utopije <em>Foto: Milan Hajn</em>
Foto: Milan Hajn
Tovarna utopije <em>Foto: Milan Hajn</em>
Foto: Milan Hajn
Tovarna utopije <em>Foto: Milan Hajn</em>
Foto: Milan Hajn
Tovarna utopije <em>Foto: Milan Hajn</em>
Foto: Milan Hajn
Tovarna utopije <em>Foto: Milan Hajn</em>
Foto: Milan Hajn