Lucie Vérot

Dokaži!

10+

Gledališče za otroke in mlade GONG, Sibiu (RO)

Povsem preverjena zgodba
Naslov izvirnika Dovedește 
Premiera 14. december 2021

Predstava traja 60 minut in nima odmora.
V romunskem jeziku z nadnapisi v slovenščini.

Režiser Eugen Jebeleanu
Scenografka Irina Moscu
Avtor zvočne in AV opreme Ovidiu Zimcea
Prevajalka Diana Nechit
Sodelavci Dominik Stühler, Cezara Borger, Bogdan Popa, Ana Rusu, Anita Páskuy, Sonia Rotar, Patrick Vasu, Casian Stancu

Zasedba
Célia Eliza Păuna 
Théo Paul Bondane

Najstnika Célia and Théo zbolita hkrati in točno takrat, ko v Braziliji izbruhne epidemija vročice zika. Imata le blage gastrointestinalne motnje, pa vendar njuno stanje sproži nelagodje v domačem okolju, zato preživita zimo v izolaciji. Zaprta v sobah se dolgočasita in imata ravno toliko preveč časa, da s pomočjo družbenih omrežij in priljubljenih spletnih platform odkrijeta teorijo zarote: za vdor virusa zika je kriva zelenkasto bledična gdč. Albanne – virus je prenesla iz novega predmestnega laboratorija naravnost v omaro šolskega kabineta za biologijo. S podporo navdušene spletne skupnosti zasnujeta povsem verjetno hipotezo – znanstveniki so skupaj z nosilci svetovne ekonomske politike razvili virus in ga (ob preverjeni podpori globoke države) načrtno širijo med prebivalci. 
Lucie Vérot je uprizoritveno predlogo napisala na umetniški rezidenci, kjer je ustvarjanje zasnovala v sodelovanju s srednješolci. Besedilo se usmerja v aktualen družbeni fenomen – nezaupanje državnim institucijam in dvom v znanost –, ki predstavlja velik izobraževalni izziv. Učenje o nuji kritičnega mišljenja je pravzaprav preprosto, bolj zahtevno je (in bo) v postkovidnem obdobju, zaznamovanem z okrepljeno uporabo raznovrstnih spletnih vsebin, (mlade) ljudi ozavestiti o načinih in metodah sprejemanja in razumevanja množice informacij, ki nenadzorovano krožijo po spletu. To je ključni izziv tako za vzgojno-izobraževalni sistem kot za družinsko okolje, ki ga globoko zaznamujejo neposredni virtualni vdori. 

O producentu

Gledališče za otroke in mlade GONG iz Sibia je bilo ustanovljeno leta 1949 kot javno gledališče, namenjeno vzgoji in zabavi otrok. Od leta 1950 znotraj repertoarja deluje tudi nemška sekcija. Lutkovne in dramske predstave temeljijo na sodobnih umetniških izrazih in obravnavajo aktualne teme, ob teh pa v gledališču snujejo številne dejavnosti vključevanja občinstva. Mednje od leta 2015 sodi tudi Mladi festival Sibiu (https://teatrulgong.ro/ro/places/festivalul-tanar-de-la-sibiu-lpxez03m4abp3g), "kronist sveta, katalizator urbane regeneracije in prenovitelj družinske skupnosti", kot ga poetično opiše direktor Adrian Tibu. 
 
Dokaži! <em>Foto: Tudor Troancă</em>
Foto: Tudor Troancă
Dokaži! <em>Foto: Tudor Troancă</em>
Foto: Tudor Troancă
Dokaži! <em>Foto: Tudor Troancă</em>
Foto: Tudor Troancă
Dokaži! <em>Foto: Irina Moscu</em>
Foto: Irina Moscu
Dokaži! <em>Foto: Paul Bondane</em>
Foto: Paul Bondane
Dokaži! <em>Foto: Tudor Troancă</em>
Foto: Tudor Troancă
Dokaži! <em>Foto: Tudor Troancă</em>
Foto: Tudor Troancă