Odprta knjiga z Mileno in Evgenom

Predstavitev zvočnih biografij Milene Zupančič in Evgena Carja

Na sporedu

10.06.2023, sobota / 18:00 / Mali oder
Odprta knjiga z Mileno in Evgenom <em>Foto: Domen Pal</em>
Foto: Domen Pal
Odprta knjiga z Mileno in Evgenom <em>Foto: Tone Stojko, Arhiv MGL</em>
Foto: Tone Stojko, Arhiv MGL


Moderator Alen Jelen
Gosta Milena Zupančič, Evgen Car

S knjigami je podobno kot z obiski – nekatere so posebej dolgo pričakovane, med te sodita tudi zvočni biografiji naših priznanih gledaliških ustvarjalcev Milene Zupančič in Evgena Carja. Obe biografiji, Kot bi Luna padla na Zemljo in Moja zgodba: samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi, sta neizmerno dragoceni, in kdor jih ne prebere, "ne ve, kaj zamuja". Skozi življenjsko pripoved Milene in Evgena (po)doživimo polpreteklo zgodovino ter premislimo številne velike sodobne dileme. Njuni zgodbi sta tenkočutno, duhovito in premišljeno poročilo o življenju, nad katerim je, kot pravi Milena Zupančič, "Bog ornk roko držal".

Avtor biografije Kot bi Luna padla na Zemljo Tadej Golob in Milena sta se v Milenini domači Bohinjski Beli začela sestajati in pogovarjati leta 2016. Takoj sta se strinjala, da to, kar počneta, ne sme biti kronološka biografija v smislu "najprej sem se rodila, potem se obiskovala osnovno šolo", a od tu naprej nista vedela, kako in kam. Potem pa je Milena nekega dne omenila, da gre skoraj vsak dan na pokopališče in da ji je tam lepo, – in potem jima je steklo. In sta začela uživati. Milena je namreč, tako pravi Tadej Golob, ob tem da je izjemna igralka in izjemna ženska, tudi prav poseben človeški original. Sama bi takim rekla z enim od številnih izrazov, ki jih je Tadej slišal prvič, "prava slika brez okvirja".

Osebno izpovedni roman, ki ga je avtor Evgen Car podnaslovil Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi, je zgodba o optimizmu, naivnosti, zaupanju, minljivosti, drugačnosti, ljubezni, močni volji in veri, da se da marsikaj narediti, če se hoče. V njem nas Car popelje iz svojega rojstnega Dobrovnika po vmesnih postajah vse do Ljubljane, tamkajšnjih izzivov in preizkušenj ter nazaj do Dobrovnika k svoji trti, "/…/ v svojo zidanico k izviru in izvoru /…/ k svojemu naravnemu okolju /…/ kjer sem najbližje sebi in kjer sem lahko najbolj to, kar v resnici sem", kot je zapisal Jeni.

Na pogovornem večeru z Mileno Zupančič in Evgenom Carjem pa ne bo tekla beseda le o dveh res dragocenih knjigah, ampak tudi o vsem, kar imata Milena in Jeni rada in kar ju osrečuje, žalosti in izpolnjuje njuni z izkušnjami in ljubeznijo bogati življenji.

Festival Borštnikovo srečanje, RTV Slovenija – programom Ars, ZKP RTV Slovenija, Beletrina, Pomurska akademska znanstvena unija