Gledališče Möderndorfer

Fotografska razstava

Slovenski gledališki inšitut, Forum Ljubljana

Na sporedu

09.06.2023, petek / 19:00 / Medetaža SNG Maribor /
Gledališče Möderndorfer <em>Foto: Darja Štravs Tisu, zasebni arhiv</em>
Foto: Darja Štravs Tisu, zasebni arhiv

Razstava bo na ogled od 9. do 18. junija v SNG Maribor. 
Otvoritev bo 9. junija ob 19. uri.

Vinko Möderndorfer, Gašper Troha in Tea Rogelj (Slovenski gledališki inštitut),  Eva Rohrman (Forum Ljubljana)

Lani je izšla monografija Gledališče Möderndorfer, ki je unikum v slovenskem gledališkem založništvu. Najprej po obsegu, saj v dveh knjigah in na 1216 straneh prinaša vpogled v 106 uprizoritev, ki jih je v dobrih štirih desetletjih režijsko zasnoval Vinko Möderndorfer. 
Sam avtor je ob izidu dela zapisal: "Po vsej verjetnosti te monografije ne bi bilo, če ne bi bilo izvrstnih gledaliških fotografov. /…/ Že v zgodnjih osemdesetih letih, pa tudi kasneje, se mi je zdelo, da bi bilo fino videti gledališče skozi občutljivo fotografovo oko. Da je gledališka fotografija lahko samostojna umetnost. Tudi danes imamo kar nekaj odličnih fotografov umetnikov, ki se zelo resno ukvarjajo z gledališko fotografijo. Zato sem si najprej želel pričujočo knjigo sestaviti zgolj s kratkimi zapisi o uprizoritvah, glavnino pa bi predstavljale fotografije. Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe. /…/"
Avtorjeve zapise tako "ilustrira" bogata slikovna oprema – monografija vsebuje blizu 1500 enot slikovnega gradiva. 

Razstava, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana – slavnostno jo bomo odprli prav na Festivalu Borštnikovo srečanje, potem pa bo, nekoliko prilagojena, gostovala v slovenskih gledališčih in drugih razstavnih prostorih –, vključuje izbor fotografij iz različnih obdobij in prizorišč/gledališč režiserjevega ustvarjanja.

Obiskovalci bodo lahko začutili energijo in magijo predstav, ob njih pa se bodo v njih prav gotovo prebudili tudi številni spomini na lastna gledališka doživetja.