Matjaž Pograjc

Če ne dobim pršuta, ne grem iz teatra

Predstavitev gledališke produkcije

Predstavitev traja 30 minut.

Predstava Slovenska popevka v režiji Matjaža Pograjca in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča je bil gledališki koncert, v katerem so stanovalci Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič (CUDV Draga), ki imajo zaradi Downovega sindroma, poškodb glave, avtizma, motenj v duševnem razvoju ali slepote posebne potrebe, skupaj s profesionalnimi igralci iz SMG zapeli, zaigrali in zaplesali ob poeziji pesnika in dramatika Gregorja Strniše.

Odlomki iz predstave so bili uporabljeni na državni proslavi ob prazniku dneva samostojnosti in enotnosti leta 2019. Gostovala je v Velenju, Novem mestu, Portorožu, Budimpešti in na zaključku Tedna slovenske drame v Kranju. Predstava Slovenska popevka ni bila uvrščena v tekmovalni program, češ da v njej nastopajo tudi amaterji, zato pa je imela čast zaključiti zadnji dan festivala. Na zakuski je bilo rečeno, da uporabniki CUDV Draga niso zaželeni, da ne bi zmotili slavnostnih gostov. Ko je režiser prenesel sporočilo svojim varovancem, je eden izmed njih zabrusil, da če ne dobi pršuta, ne gre iz teatra. Da naj ga na rokah odnesejo. Smo res vsi drugačni, vsi enakopravni?

Matjaž Pograjc je gledališki režiser in sodi med vidnejše slovenske gledališke ustvarjalce. Leta 1990 je ustanovil skupino Betontanc, s katero je raziskoval in razvijal koreografske in fizične oblike odrskega izražanja. S pomočjo igralskega ansambla v Slovenskem mladinskem gledališču raziskuje režijski koncept izvirnega interpretiranja sodobnih dramskih besedil ali avtorskih prispevkov igralcev.