Kruh brez moke


Avtorica projekta Lane Novak
Mentorica Cvetka Bevc

Zbirka Kruh brez moke, naslovljena po eni izmed pesmi, je sestavljena iz dveh ciklov. V prvem, z naslovom Misleče, so predvsem refleksivne, družbeno kritične in filozofsko naravnane pesmi. Kajti Lane Novak veliko razmišlja o svetu, temeljnih eksistencialnih in eksistenčnih vprašanjih. Toda kako to ujeti v pesniški izraz, ustvariti podobo, ki bo nosila vsaj del vsega notranjega vrenja? Pri tem ji prav rimana beseda ponuja trdo oporišče, včasih drseča v asociativnih sklopih, drugič spet natančno izpisana, kdaj tudi jedka in humorna. V drugem ciklu Čuteče se odpira srce, kot temu radi rečemo, kadar imamo opraviti z osebno izpovedno, intimno poezijo. A ne gre le za ljubezenska občutja. Lane iskreno in neizprosno razkriva svoj notranji svet, pretekle dogodke, ki so se vtisnili v njeno dušo, mladostna iskanja, pobege in stranpoti, bolečino in ne nazadnje vero v življenje. Ki je potrebna, da se v pesmih vzpostavi aktiven odnos do bivajočega. Ni odveč pripomniti, da čuteče in misleče pesmi v svojem izrazu niso strogo razmejene. Ali kot pravi Lane v eni izmed pesmi: Je navada srca,/ da išče razpoke?/ Ali vpliv okolice,/ to nerazumevanje na obroke?
Toda – ali ne razmišljamo o tem, kar čutimo, in ali niso pogosto naša razmišljanja tista, ki v nas sprožijo celo paleto najrazličnejših občutij. Ki so pogosto tudi vzgib za ustvarjanje. Tega Lane zagotovo ne manjka.
Kruh brez moke prinaša vrsto izvirnih pesniških podob, v njih je nekaj, kar še ni bilo videno in slišano. Takrat se zganejo sence, da zaplešejo svoj ples. Lane je prve korake naredila. Z veseljem pričakujemo naslednje. 

Cvetka Bevc, pisateljica in mentorica 
 

Kruh brez moke <em>Foto: Pexels Marta Dzedyshko</em>
Kruh brez moke Foto: Pexels Marta Dzedyshko

Prenesi datoteke