Sobota, 20. februar 2021

Zapustil nas je Danilo Benedičič

Za svoje delo je leta 1989 prejel Borštnikov prstan

Danilo Benedičič <em>Foto: Marko Modic / Arhiv SLOGI</em>
Danilo Benedičič Foto: Marko Modic / Arhiv SLOGI

V 88. letu je umrl vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989. Skoraj štiri desetletja je bil član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, delo v gledališčih pa je nadaljeval tudi po upokojitvi in tako nanizal skoraj 150 odigranih gledaliških vlog. Prejel je številne nagrade, med drugimi akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997).

Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je Danila Benedičiča opisal kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija odrskih likov in značajev.

"Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše dramske družine," so ob njegovi smrti zapisali v ljubljanski Drami.

Fotografije iz njegovih naopaznejših vlog si je moč ogledati tudi kot del digitalne razstave Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana, ki je nastala ob 50-letnici Festivala Borštnikovo srečanje.