Ponedeljek, 27. september 2021

Zaključil se je 54. in 55. Bitef

S podelitvijo nagrad se je minuli vikend v Beogradu končal letošnji 54. in 55. Bitef, ki je potekal med 13. in 25. septembrom. Žirija, ki ji je predsedovala umetniška direktorica teatra Maksima Gorkega iz Berlina Shermin Langhof, se je zaradi dejstva, da je bila letošnja izdaja festivala dvojna (lani je odpadla zaradi epidemije), odločila podeliti po dve nagradi v vsaki kategoriji. 

Nagrado za najboljšo predstavo v celoti, grand prix Mira Trailović,sta prejeli predstavi Cement Beograd v režiji Sebastijana Horvata in Uročil sem te iranskega režiserja Ehsana Hemeta. Posebno nagrado Jovan Ćirilovso prav tako podelili dvema projektoma, in sicer Farm Fatale v režiji Filipa Kena in Višnjik v Višnjiku v režiji Boba Jelčića.

Podelili so tudi nagrado za najboljšega režiserja. Žirija lista Politika, ki ji je predsedoval Haris Pašović je videla 12 predstav v glavnem programu in se odločila podeliti 2 nagradi za najboljšega režiserja: Bobu Jelčiću, posebno priznanje za režijo predstave Višnjik v Višnjiku v produkciji de facto gledališke skupine iz Zagreba in Vimu Vandekejbusu za koreografijo in režijo predstave Sledi v produkciji Ultima Vez iz Bruslja.

Umetniški direktor Bitefa Ivan Medenica je ob koncu za najboljšo predstavo po izboru občinstva razglasil predstavo Kot da konec ni niti blizu v produkciji avtorskega tandema Maje Pelević in Nikole Zavišića.


 

Cement Beograd <em>Foto: Dragana Udovičić</em>
Cement Beograd Foto: Dragana Udovičić
Uročil sem te <em>Foto: Victor Malyshev</em>
Uročil sem te Foto: Victor Malyshev
Farm Fatale <em>Foto: Martin Argyroglo</em>
Farm Fatale Foto: Martin Argyroglo
Zaključil se je 54. in 55. Bitef
Sledi <em>Foto: Danny Willems</em>
Sledi Foto: Danny Willems
Kot da konec ni niti blizu  <em>Foto: Andrija Kovač</em>
Kot da konec ni niti blizu  Foto: Andrija Kovač