Ponedeljek, 1. november 2021

Umrl je Vasja Predan, starosta slovenske gledališke kritike

Vasja Predan <em>Foto: Bobo</em>
Vasja Predan Foto: Bobo

V 91. letu starosti se je poslovil teatrolog, gledališki in literarni kritik Vasja Predan. Skoraj pol stoletja je s kritiškim očesom spremljal domače in tuje gledališke uprizoritve na Slovenskem. Bil je dejaven, plodovit, zanesljiv in pronicljiv kritiški in publicistični sopotnik slovenskega gledališkega, literarnega in kulturnega dogajanja v drugi polovici 20. stoletja in v prvem desetletju 21. stoletja.

Diplomiral je iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter se zaposlil kot dramaturg na TV Ljubljana, nato pa je bil do leta 1992 urednik pri Naših razgledih. Obenem je pisal eseje in komentarje o dramaturških in gledaliških vprašanjih, iz katerih je razbrati njegovo odprtost za aktualizirano, samosvojo odrsko interpretacijo dramske umetnine. Pisal je tudi o slovstvenih vprašanjih in spremne besede h knjižnim objavam dramskih in drugih besedil.

Večkrat je bil član različnih žirij in selektor Sterijinega pozorja v Novem Sadu. Bil je tudi pobudnik, soavtor in sourednik monografskega zbornika o režiserju Miletu Korunu iz leta 2002. Skupaj z Dušanom Moravcem je leta 2001 izdal knjigo Sto slovenskih dramskih umetnikov, leta 2004 pa je izšle njegove Teatrološke študije in eseji.

Leta 1967 je prejel nagrado Prešernovega sklada, ob svoji 80-letnici leta 2010 pa Župančičevo nagrado za življenjsko delo. Mesto Ljubljana mu jo je podelilo za izjemen opus kritiških analiz ter pronicljivih, pisateljsko vživetih interpretacij slovenske književnosti in gledališča, pa tudi za dolgoletno ustvarjanje visokega javnega intelektualnega dialoga znotraj slovenske in svetovne umetnosti in kulture v vlogi urednika Naših razgledov. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov je Predanu leta 2016 podelilo prvo nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo.