Sreda, 20. oktober 2021

Tone Partljič je postal častni občan mesta Maribor

Naziv častnega občana mesta Maribor je letos prejel Tone Partljič – pisatelj, dramaturg, scenarist in komediograf, dolga leta pa tudi nezamenljivi organizacijski člen Festivala Borštnikovo srečanje. Kot je zapisala občinska Komisija za priznanja in nagrade, Partljič naziv prejme "v znak zahvale in spoštovanja, za življenjsko delo in zasluge, dosežene na področju pisanja, literature, in za aktivnosti na področju družbenega delovanja, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu mesta Maribor doma v ožjem in širšem prostoru".
 
Tone Partljič je profesionalno kariero začel kot učitelj, a jo kmalu nadaljeval v gledališču kot dramaturg (Drama SNG Maribor), umetniški vodja (Mestno gledališče ljubljansko, SNG Drama Ljubljana), predvsem pa kot dramatik. Velja za najuspešnejšega slovenskega komediografa; piše tudi prozo in literaturo za otroke. Slovenska in druga gledališča so uprizorila več kot 20 njegovih del. Komediji je posvetil večino svojega pisateljskega talenta, je pa tudi mojster proze, pri čemer prevladujejo romani, krajša prozna dela in zbirke črtic. Po mnenju komisije ne gre pozabiti niti njegovega prispevka k razvoju slovenskega filma, domačih nadaljevank in filmov, kjer se podpisuje kot scenarist pomembnih in odmevnih del, pogosto nastalih na podlagi njegovih, lastnih dramskih besedil.
Vzporeden s pisanjem je njegov družbeni angažma: v burnih letih med 1983 in 1987 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, enega najbolj izpostavljenih forumov takratne civilne družbe. V novi državi je skoraj desetletje deloval kot poslanec Državnega zbora.
 
Sooblikoval podobo Festivala Borštnikovo srečanje
S Festivalom Borštnikovo srečanje je bil povezan več kot štirideset let, od začetkov leta 1970, ko je bil na povabilo Branka Gombača prvič v žiriji publike, leto kasneje postane urednik gledališkega lista in član organizacijskega odbora, nato pa je deloval kot član raznih organov Borštnikovega srečanja - od izvršilnega do glavnega odbora, podpredsednika sveta in od leta 2004 do 2010 pa kot predsednik festivalskega sveta.

Za svoje delo je leta 2016 prejel nagrado za življenjsko delo Prešernovega sklada, pred tem pa že Grumovo nagrado, Sterijevo nagrado, Glazerjevo in Ježkovo nagrado za življenjsko delo.
 
Naziv Častni občan mesta Maribor so Tonetu Partljiču podelili na slovesnosti v počastitev praznika Mestne občine Maribor, ki ga mesto obeležuje 20. oktobra.
 
Iskrene čestitke, dragi Tone!

Tone Partljič
Tone Partljič