Nedelja, 14. november 2021

Škofjeloški pasijon zmagovalec 51. Tedna slovenske drame

S podelitvijo nagrad se je v Kranju končal 51. Teden slovenske drame, velika zmagovalka pa je uprizoritev Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj. Predstava je prejela Šeligovo nagrado po izboru žirije, nagrado po izboru občinstva in tudi igralski nagradi, ki so ju sicer podelili prvič. 

"Škofjeloški pasijon v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj zgodovinske sedimente in težo svetopisemskega izročila, ki obdaja prvo slovensko dramsko besedilo, prevede v sodobno pulzirajoče gradivo, ki besedo tudi dejansko prestavi v meso. Vsebino gledališkega dogodka postavi v trpna in trpeča telesa, ki kanonično zgodbo uprizarjajo v svojstvenem odrskem jeziku," je v obrazložitvi nagrade za najboljšo predstavo festivala zapisala žirija v sestavi Rok Bozovičar, Diana Koloini in Viktorija Rangelova.

Predstava Škofjeloški pasijon je najbolj prepričala tudi gledalce. Ti so sicer v tekmovalnem in spremljevalnem programu videli osem predstav po izboru selektorja Roka Andresa; tri predstave zaradi produkcijskih težav v Kranju niso bile odigrane. 

Žiranti so prvič podelili tudi nagradi za najboljšega igralca in igralko. Dodelili so ju igralcema Škofjeloškega pasijona Doroteji Nadrah in Blažu Setnikarju. Igralka v vlogo Eve in Marije vstopa brez verbalnega aparata in se ne naslanja na tipizirane podobe žrtve, temveč s svojo telesno ekspresivnostjo in vztrajnostjo vzpostavi presunljivo odrsko prisotnost, meni žirija. Za Setnikarja pa so zapisali, da se "kot Adam in Kristus brezkompromisno podvrže torturi uprizoritvenega kolesja, pri čemer znotraj njega ostaja čist v svoji sleherniški naivnosti."

Posebno nagrado Tedna slovenske drame, ki je bila prav tako podeljena prvič, pa je žirija dodelila uprizoritvi Gejm v režiji Žige Divjaka in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča ter Maske Ljubljana, in sicer za družbeno občutljivost uprizoritve. "Njena igra ne poteka v fikcijskih svetovih, temveč jo igra stvarna problematika, ki odzvanja lokalno in globalno," so zapisali v obrazložitvi.

Na zaključni slovesnosti so podelili tudi tri nagrade, katerih dobitniki so bili znani že aprila, ko bi se festival zaključil, če bi bil izveden v običajnem terminu. Nagrado Slavka Gruma za najboljše novo nastalo dramsko besedilo je prejela Maja Šorli za besedilo Tega okusa še niste poskusili. Nagrada za mladega dramatika je šla v roke Nine Kuclar Stiković za besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače. Grün-Filipičevo priznanje za dosežke na področju dramaturgije in teatrologije pa je prejel Milan Ramšak Marković.

Festival je tokrat potekal v izrednem novembrskem terminu, naslednji, 52. Teden slovenske drame se bo tradicionalno začel 27. marca, na svetovni dan gledališča.

Utrinke s sklepne slovesnosti si lahko ogledate tukaj

Nagrajencem iskreno čestitamo!
 

Škofjeloški pasijon <em>Foto: Nada Žgank</em>
Škofjeloški pasijon Foto: Nada Žgank
Gejm <em>Foto: Matej Povše</em>
Gejm Foto: Matej Povše