Sreda, 10. november 2021

Podeljene nagrade ZDUS

Darja Hlavka Godina <em>Foto: Karpo Godina</em>
Darja Hlavka Godina Foto: Karpo Godina
Ivana Djilas <em>Foto: Peter Uhan</em>
Ivana Djilas Foto: Peter Uhan
Ana Facchini <em>Foto: Peter Uhan</em>
Ana Facchini Foto: Peter Uhan
Nina Valič <em>Foto: Jernej Čampelj</em>
Nina Valič Foto: Jernej Čampelj
Marko Mlačnik <em>Foto: Luka Kaše</em>
Marko Mlačnik Foto: Luka Kaše

V okviru 51. Tedna slovenske drame, ki te dni poteka v Kranju, je Združenje dramskih umetnikov Slovenije podelilo stanovske nagrade za leti 2020 in 2021. Letos je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Barbara Cerar, Rok Andres in Branko Jordan (predsednik) sklenila, da podeli nagrade kot sledi. 

1 Nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije "Marko Slodnjak" za dveletno obdobje je prejela režiserka IVANI DJILAS za umetniške dosežke na področju gledališke režije v zadnjih dveh letih. 
Eruptivna življenjska sila režiserke Ivane Djilas, ki se loteva tabuiziranih tem, vprašanj povezanih z drugačnostjo, v svojih žanrsko raznolikih predstavah združuje intimnost, magičnost in družbeno aktualnost. Dramske predloge neustrašno prepleta z živo glasbo, videom, gibom, lutkami in kabaretom, pa vendar vedno ohranja intimno identifikacijsko točko, ki stremi k preseganju stereotipov. V zadnjih dveh letih se je Ivana Djilas režijsko podpisala pod kar deset uprizoritev, njene predstave pa odlikuje ansambelska igra in vedno znova drugačen metagledališki jezik, ki ga izumlja. 

2 Igralsko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije "Duša Počkaj" za dveletno obdobje je prejela igralka ANI FACCHINI za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih. 
Igralka Ana Facchini, članica SNG Nova Gorica, je v svoji bogati karieri in tudi z vlogami v zadnjih dveh letih pokazala izjemen in subtilen čut za oblikovanje žanrsko raznolikih in poglobljenih odrskih figur, ustvarila je prepričljive in pretanjeno zasnovane kreacije, pa naj gre za poetične pevsko in igralsko zahtevne like, realistične, pravljične ali nerealistične; komične in dramske. 

3 Igralsko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije "Duša Počkaj" za dveletno obdobje so podelili igralki NINI VALIČ za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih. 
Igralka Nina Valič, članica SNG Drama Ljubljana, s svojim talentom, osebnostjo in odnosom do dela obogati delo na vsaki predstavi. Njena igra je usmerjena v predstavo kot celoto, nikoli namenjena osebni afirmaciji. Večplastnost njene odrske osebnosti deluje na vsa čutila gledalca in omogoča hipno identifikacijo z likom, ki ga igra. V zrelem obdobju svojega igralskega ustvarjanja Nina Valič preseneča z izjemno zanimivimi obrazi svojih likov, ki jih oblikuje z doslednim vključevanjem v raznolike uprizoritvene koncepte, z natančno in do zadnjih podrobnosti izdelano igro in tudi s svojo osebno zrelostjo. 

4 Nagrada Združenja dramskih umetnikov Slovenije "Polde Bibič" za življenjsko delo je pripadla DARJI HLAVKA GODINA. 
Darja Hlavka Godina že od svojih študijskih let ustvarja kot glasbena oblikovalka, komponistka, urednica za glasbo na Hrvaškem radiu in RTV Slovenija. Leta 1998 se zaposli v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija in kot glasbena oblikovalka (so)oblikuje radijske igre, dokumentarne radijske igre, literarne, otroške in mladinske oddaje. Veliko radijskih iger, v katerih ustvari zvočno – glasbeno podobo, sodeluje na pomembnih mednarodnih radijskih (medijskih) festivalih (Prix Europa, Prix Italija, Prix Ex Aequo, Prix Marulić …). Številne so bile nagrajene (npr. Zgodbe nekega Hektorja in Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo) ali uvrščene v finale oz. short-listo. V radijskem arhivu nacionalnega radia se nahaja več sto literarnih oddaj, literarnih večerov in radijskih iger, ki jih je s svojim umetniškim izrazom obogatila Darja Hlavka Godina. 
Posebno poglavje njene bogate ustvarjalne poti je soustvarjanje uprizoritev, kjer je prepoznana kot izvrstna glasbena oblikovalka, glasbena dramaturginja ter oblikovalka celostne zvočne podobe. S svojo prepoznavno poetiko je sooblikovala številne uprizoritve, kot na primer, Rdeča in Jaltska igra – Poigra (SNG Drama Ljubljana), Zgodbe vsakdanje norosti in Češnjev vrt (MGL), Na valovih (SSG Trst), Helverjeva noč in Hilda (PG Kranj), ki se jim pridružujejo še mnoge v drugih gledaliških hišah. Posebno predanost je mogoče opaziti pri njenem sodelovanju z ljubiteljskimi gledališčniki (Šentjakobsko gledališče Ljubljana) in pri izveninstitucionalnih projektih. Uprizoritve pri katerih sodeluje so prejele več nagrad in so bile uvrščene v festivalske programe. Sodeluje z režiserji različnih poetik in generacij, kar priča o širini njenega ustvarjalnega izraza. 

5 Igralsko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije "Marija Vera za življenjsko delo so podelili MARKU MLAČNIKU. 
Igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik pripada generaciji ustvarjalcev, ki v zgodovini slovenske uprizoritvene umetnosti zaseda posebno mesto in Mlačnik je poosebitev njene misli ter prakse. Marko Mlačnik je bil do upokojitve zaposlen v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je ustvaril vrsto izrednih in dodelanih vlog v pomembnih uprizoritvah (Missa in a minor, Levitan, Razredni sovražnik, Ujetniki svobode, Strah in pogum, Šeherezada, Razredni sovražnik (Re-/de-/konstrukcija), Fragile! ...). Oder Mladinskega je zaznamoval s trdno premišljenimi stvaritvami ter izčiščenim in obvladanim gibom. 
Pomemben del njegovega opusa zaseda ustvarjanje v Plesnem Teatru Ljubljana (zlasti pri uprizoritvah Ksenije Hribar) in sodelovanje pri kultnih projektih gledališča Dragana Živadinova (Krst pod Triglavom, Gravitacija 0, Noordung: 1995–2045, Odilo. Zatemnitev. Oratorij., REKA, REKA/ Syntapiens::IZ in Biokozmizem::izreka). Mlačnik je že od leta 1982 nosilec retrogardističnega in postgravitacijskega gledališkega repertoarja Dragana Živadinova. 
Njegov umetniški naboj sega tudi v mednarodno sfero, kjer posebno mesto zavzema sodelovanje s skupino Dance Energy iz Münchna in romskim Teatrom Pralipe. Eden izmed mednarodnih vrhuncev njegovega režijskega pa je zagotovo gostovanje uprizoritve Zadnji ples Nižinskega v ZDA, kjer se je z asketsko domišljeno uprizoritvijo proslavil pred strokovno in občo javnostjo. 

Iskreno čestitamo vsem nagrajencem, fotoutrinki s podelitve so na ogled tukaj

Celotne obrazložitve nagrad so v priponki. 

Prenesi datoteke