Ponedeljek, 20. december 2021

Podelili Severjeve nagrade

Marjuta Slamič <em>Foto: Peter Uhan</em>
Marjuta Slamič Foto: Peter Uhan
Blaž Setnikar <em>Foto: Jernej Čampelj</em>
Blaž Setnikar Foto: Jernej Čampelj
Diana Kolenc <em>Foto: Luka Jereb</em>
Diana Kolenc Foto: Luka Jereb
Maks Dakskobler <em>Foto: Luka Jereb</em>
Maks Dakskobler Foto: Luka Jereb
Nejc Jezernik <em>Foto: Luka Jereb</em>
Nejc Jezernik Foto: Luka Jereb
Bojan Trampuš <em>Foto: Matic Ritonja</em>
Bojan Trampuš Foto: Matic Ritonja

Nagrado Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih letos prejmeta Blaž Setnikar, član ansambla Prešernovega gledališča Kranj, in Marjuta Slamič, članica ansambla Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici.

Za letošnje nagrade so se igralci potegovali s premiernimi uprizoritvami v obdobju med 15. septembrom 2019 in 15. septembrom 2021. Med predlaganimi poklicnimi in ljubiteljskimi igralci ter študenti dramske igre je zmagovalce izbrala strokovna žirija, v kateri so bile predsednica Nataše Barbare Gračner ter članice Silva Čušin, Tea Rogelj, Diana Koloini in Zala Dobovšek.

Marjuta Slamič Severjevo nagrado prejme za vlogo Bogdane v komediji Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Jureta Novaka.
Uprizoritev je leta 2021 nastala v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Slovenskega mladinskega gledališča. "V vlogi farovške gospodinje je dar za naravno in detajlirano podajanje – tako tipičen za Marjutino igro pred kamero – nadgradila s smislom za komično, čutnostjo in primorskim temperamentom. Pri tem je izkoristila vse prednosti izražanja v domačem, ajdovskem narečju," je v obrazložitvi zapisala žirija in dodala, da je Marjuta Slamič Bogdano oblikovala s toplino in pretanjenim razumevanjem malega človeka, zato ni presenetljivo, da gledalci takoj kupimo in vzljubimo to polnokrvno figuro.

Drugi Severjev nagrajenec, Blaž Setnikar, nagrado prejme za vlogo Osvalda Alvinga v uprizoritvi Strahovi Henrika Ibsena v režiji Igorja Vuka Torbice, v Škofjeloškem pasijonu Očeta Romualda/Lovrenca Marušiča v režiji Jerneja Lorencija pa je upodobil "Slehernika".
Kot je zapisala žirija, Setnikar vlogo Osvalda intenzivno izživi v skladu s svojo razdelano igralsko noto in izjemno usklajenostjo z idejo režijskega koncepta, ki Ibsenovo dramo upodobi s preciznim posluhom za današnji trenutek. "Sodobnost in aktualnost Setnikarjeve igre ni le v osebnostni kompleksnosti, temveč predvsem v natančni odmerjenosti in uravnoteženosti med psihološkimi nasprotji," je poudarila žirija. V dvojni vlogi Adama in Kristusa v uprizoritvi Škofjeloškega pasijona se je Setnikar spoprijel s povsem drugačno nalogo, ki jo je, kot je poudarila žirija, odlično realiziral s svojo izvirno igralsko izraznostjo. V nasprotju s psihološko kompleksnim razvojem individualca iz realistične drame mu je tu pripadla statična, malodane monolitna figura občečloveškega slehernika. A tudi to je s stapljanjem lika krivca, žrtve in obenem odrešenika razvil v svojevrstno kompleksnost.

Severjeva nagrada za študenta dramske igre je letos skupinska in je pripadla Diani Kolenc, Maksu Dakskoblerju in Nejcu Jezerniku za vloge v predstavi Noži v kurah Davida Harrowerja. Študentje so namreč skozi poglobljeno in analitično branje drame ustvarili zahtevno, večplastno in prepričljivo sliko zapletenih medčloveških odnosov.

Nagrado za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču je letos prejel član Loškega odra Škofja Loka Bojan Trampuš za vlogo Saše v uprizoritvi Antigona v New Yorku Janusza Glowackega.
"Vlogo newyorškega brezdomca ustvari z navidezno lahkotnostjo, čeprav jo poganja izjemno natančna in premišljena notranja razčlenjenost zapletenih psiholoških stanj. Skupaj s soigralci je dosleden v nepredvidljivosti, predvsem pa spretno odmerja in lovi občutljivo ravnovesje komičnega in tragičnega," je zapisala žirija in dodala, da na račun svoje igralske kreacije nikoli ne jemlje moči ali pozornosti soigralcema, temveč se z njima prepleta in dopolnjuje.


Severjeve nagrade poleg nagrad Festivala Borštnikovo srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju ostajajo ene najprestižnejših gledaliških priznanj. Podeljuje jih sklad, ki so ga v Škofji Loki ustanovili v letu po igralčevi smrti, njegovo delo pa podpirajo občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in donatorji. Letos so podelili 100. nagrado poklicnim igralkam in igralcem, 50. študentkam in študentom ter 50. ljubiteljskim igralkam in igralcem. Prejemnikov pa je še več, saj je bila nagrada večkrat deljena. 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo.