Petek, 25. marec 2022

Alji Predan nagrada Vladimirja Kralja za življenjsko delo

Alja Predan <em>Foto: Arhiv FBS</em>
Alja Predan Foto: Arhiv FBS
Petra Vidali
Petra Vidali

Dramaturginja, prevajalka in urednica Alja Predan je prejemnica nagrade Vladimirja Kralja za življenjsko delo, ki ga za dosežke na področju kritiškega, teatrološkega, dramaturškega in drugega strokovnega dela na področju uprizoritvenih umetnosti na vsaki dve leti podeljuje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS). Priznanje Vladimirja Kralja za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih pa prejme novinarka in urednica Petra Vidali

Nekdanja umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan kot dramaturginja, teatrologinja, urednica in prevajalka h gledališču pristopa z več zornih kotov, kar zaznamuje tudi njeno večplastno in kontekstualno razumevanje njegovega delovanja. "V polju, ki je bilo ob njenem vstopu pred štirimi desetletji izrazito maskulinizirano in kjer so še danes vidne neenakosti, je Alja Predan s svojo profesionalnostjo, ambicioznostjo, preudarnostjo, načelnostjo in avtonomnostjo, a tudi odprtostjo in zaupanjem, tlakovala pot mnogim dramaturginjam in teatrologinjam kasnejših generacij in je nenadomestljiva soustvarjalka slovenske gledališke krajine," je strokovna komisija v sestavi Diana Koloini (predsednica), Maša Radi Buh, Barbara Skubic in Rok Vevar zapisala v utemeljitvi nagrade.

Literarna in gledališka kritičarka, publicistka in urednica Petra Vidali je "piska, ki v časopisni milje, ta primarni prostor gledališke kritike, iz katerega je kritika vse bolj izgnana, vrača moč gledališke kritike in krepi njen pomen. Kot svojevrsten branik mesta kvalitetne kritike v dnevnem časopisu. Njeni zapisi ob gledaliških in lutkovnih predstavah, večkrat pa tudi ob zdrsih in zablodah slovenske kulturne politike, so smeli in sveži v svoji natančno usmerjeni, odločni angažirani noti. Subtilni mehanizem njene refleksije je vselej tehten in hkrati suvereno igriv, brez igre v ozadju. Diskurz Petre Vidali potrjuje, da žanr gledališke kritike v Sloveniji še živi in ima prihodnost," piše v utemeljitvi. 

Nagrada in priznanje bosta podeljena 8. aprila – na zaključni prireditvi 52. Tedna slovenske drame v Kranju.

Nagrajenkama iskreno čestitamo!

UTEMELJITVI -->